BESANE NOĆI: Ovo će vam pomoći da pobedite nesanicu

Utonite u san

BESANE NOĆI: Ovo će vam pomoći da pobedite nesanicu

Život -
Ako vam san ne dolazi na oči, pogledajte nekoliko alternativnih načina koji će vam pomoći da se uspavate

Ponekad je teško zaspati iako ste umorni ili ste taj trenutak čekali celog dana. Ako vam san ne dolazi na oči, pogledajte nekoliko alternativnih načina koji će vam pomoći da se uspavate.

Ne gledajte kasno TV vesti

Često se dešava na vestima da loše stvari koje su se desile tokom dana, budu spomenute i uveče. Međutim, sve te loše vesti koje uveče čujete, mogu da vam pokvare san i raspoloženje. Naš mozak prinuđen je da procesuira stvar koju je poslednju čuo, a to nikako neće valjati ako su u pitanju nesreće, ubistva ili bilo koja crna hronika. Umesto toga čitajte ili gledajte pozitivne stvari, slušajte muziku koja će vas opustiti i spremite se da mirno utonete u snove.

Sistem asocijacije

Ideja je da pojam spavanje povežete sa nečim što vas asocira na dobro. U ovom procesu, vaš mozak počinje da pravi priču. Na taj način povezuje misao o spavanju sa onim što je dobro, a kada se približi vreme spavanja bićete preplavljeni pozitivnim osećajem.

Pripremite mozak da se manje plaši i bolje spava

U svojoj knjizi "Mislite brzo i polako", dobitnik Nobelove nagrade, Danijel Kaneman opisao je ovaj proces do detalja. On je ispričao jedan eksperiment u kom učesnici imaju instrukcije da pomeraju glave levo-desno, odnosno, gore-dole, ne bi li pronašli izobličene zvukove. Oni koji su klimali glavom uglavnom su se složili sa vođama eksperimenta, dok su oni koji su glavom odmahivali imali zamisao protiv. Zaključak, pozitivna akcija vodi pozitivnom ponašanju. Zato se bavi pozitivnim stvarima pred spavanje, a ne onim što te nervira.

Pridržavaj se pravilnog rasporeda

To znači da svake noći treba da legneš u isto vreme, ali i da brineš o hrani pred spavanje. Izbegavaj teške i velike obroke i ne uzimaj kofein ili nikotin baš pred odlazak u krevet.

Zapiši svoje probleme

Čuvaj pored kreveta papir i olovku, pa ako nekada imaš nešto na umu, neki problem koji ti "čuči", zapiši ga umesto da ga čuvaš u glavi. Tako nećeš brinuti da ćeš ga do ujutro zaboraviti, a iz misli ćeš izbaciti ono negativno što te tišti.

Drži sobu hladnijom

Neka soba i zavese budu obojene tamnijim nijansama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track