Aspirin smanjuje rizik od raka jajnika

Čak 20 odsto manje opasnosti

Aspirin smanjuje rizik od raka jajnika

Život -
Istraživači su konstatovali da žene koje uzimaju minimalnu dozu aspirina dnevno imaju za 20 odsto smanjeni rizik od dobijanja raka jajnika u odnose na žene koje su uzimale jedan aspirin nedeljno.

Žene koje dnevno uzimaju jedan aspirin za 20 odsto su manje u opasnosti da dobiju rak jajnika, saopštio je juče američki Nacionalni institut za onkologiju, prenosi Lisa.

Pošto su ranija naučna istraživanja utvrdila da postoji veza između lekova protiv upale i smanjenja rizika od dobijanja raka jajnika, američki inistitut je analizirao rezultate 12 velikih studija o raku jajnika. Podaci su se odnosili na 7.776 žena koje imaju tu vrstu raka i 11.843 onih koje nisu obolele od karcinoma.

Istraživači su konstatovali da žene koje uzimaju minimalnu dozu aspirina dnevno (jednu tabletu od manje od 100 miligrama) imaju za 20 odsto smanjeni rizik od dobijanja raka jajnika u odnose na žene koje su uzimale jedan aspirin nedeljno.

"Premda su rezultati neočekivani, aspirin treba piti uz lekarski nadzor, jer se kod nekih ljudi mogu pojaviti smetnje digestivnog trakta", navodi se u najnovijoj studiji čiji su rezultati objavljeni u Časopisu Nacionalnog istituta za onkologiju, u januarskom broju iz 2014. godine. Medicinski časopis "Lanset" ranije je objavio da aspirin preventivno deluje i protiv raka debelog creva.

Čuveni aspirin je lek iz porodice salicilata i često se koristi za ublažavanje bolova. U malim dozama može da se koristi i kao prevencija od infarkta miokarda. Aspirin je jedan od najsvestranijih lekova u medicini i jedan od najstarijih, pošto je prva upotreba lekova sličnih aspirinu zabeležana još u antičkoj Grčkoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track