RODITELJI, OBRATITE PAŽNJU: Tinejdžeri gutaju sve - od ibuprofena do bakinih tableta za pritisak!

Upozorenje lekara

RODITELJI, OBRATITE PAŽNJU: Tinejdžeri gutaju sve - od ibuprofena do bakinih tableta za pritisak!

Život -
Doktori i psihijatri upozoravaju da pre svega rodittelji moraju da vode računa šta od lekova drže kod kuće i da li su pod ključem, jer deca sve češće kao drogu koriste upravo "kućne" lekove

Sve više dece koriste tablete svojih baka, upozoravaju psiholozi i poručuju da se sa decom što više priča kako bvi se na vreme otkrili problemi, pre nego što deca postanu zavisnici i završe u jednoj od ustanova za odvikavanje.

Doktori i psihijatri upozoravaju da pre svega rodittelji moraju da vode računa šta od lekova drže kod kuće i da li su pod ključem, jer deca sve češće kao drogu koriste upravo "kućne" lekove - ibuprofen pa i lekove za snižavanje pritiska.

"Problem je što uvek govorim roditeljima koji mi vrlo često kažu da ne mogu ništa, to da i sami imaju kolekciju lekova kod kuće i ne vide šta deca rade i uzimaju. Nije to samo trend trovanja antidepresivima, uzimaju sve - od ibuprofena, lupoceta, xanaxa, normabela, bakine lekova za pritisak. Ono što zabrinjava dobna je granica koja se spustila jako nisko - već sa 12 i 13 godina događaju se da deca postanu zavisnici i završe u bolnici",rekla je psiholog Katarina Dodig-Ćurkov.

Roditelji bi trebalo da znaju da prepoznaju kad deca da li zaista imaju psihičkih poteškoća, a kad se radi o emocionalnoj uceni. Takođe bi trebalo da više vremena provode s decom i kvalitetno im se posvete.

"Vrlo je važna podrša i ono što mi u ustanovi primetimo jeste da se s decom jako malo priča. Ne osluškuju se njihove potrebe. Nije istina da se nema vremena, uvek se pronađe. Ako se ima deset minuta da popijete kafu, može se naći vreme i za svoje dijete. Svi mi užurbano živimo, ali za dete uvek treba naći vremena", poručuje doktorka Dodig-Ćurković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track