Najnovije vesti

KARMA: Uskoro ugradnja novog veštačkog srca
Foto: Thinkstock

Napredak medicine

KARMA: Uskoro ugradnja novog veštačkog srca

Život -
Nova operacija će zavisiti od zdravstvenog stanja novog pacijenta i analiza rezultata prvog ugrađenog srca", rekao je Puleti

PARIZ - Francuska laboratorija Karma, koja je proizvela prvo veštačko srce na svetu, saopštila je da se uskoro očekuje novo ugrađivanje.

Osnivač grupe Filip Puleti izjavio je da se operacija očekuje za nekoliko nedelja kada se analiziraju rezultati prvog ugrađenog veštačkog srca na pacijentu koji je početka marta preminuo posle 75 dana od hirurške intervencije.

"Nova operacija će zavisiti od zdravstvenog stanja novog pacijenta i analiza rezultata prvog ugrađenog srca", rekao je Puleti, a prenose francuski mediji.

Pacijent, kome je srce ugrađeno 18. decembra, preminuo je 2. marta, posle 75 dana, iako su lekari predvideli da će najduže živeti do 30 dana posle operacije.

"Srce se iznenada zaustavilo. Došlo je do kratkog spoja. To je dovelo do stanja srčanog infarkta kao kod pravog srca. Zbog toga su potrebne detaljne analize pre ugrađivanja novog srca", dodao je Puleti.

Veštačko srce funkcioniše skoro kao i pravo i sprečava jake neželjene efekte tokom presađivanja pravog srca. Najgori efekat je stvaranje krvnih ugrušaka (tromba) koje može da bude fatalno za pacijenta.

Laboratorija je nedavno saopštila da će ugraditi veštačko srce na tri pacijenta kako bi se proverila bezbednost proteze. Potom će biti ugrađeno na 20 bolesnika u drugoj fazi eksperimenta. Taj period će trajati najmanje pet godina.

Međutim, neće moći svi pacijenti s teškom srčanom insuficijencijom da dobiju veštačko srce. Proteza je teška 900 grama, teža od pravog srca, koje je teško 300 grama.

Takvo srce neće moći da se ugrađuje krupnijim pacijentima jer je 70 odsto kompatibilan za grudni koš muškarca i 25 odsto za grudni koš žene.Veštačko srce će koštati 160.000 evra, koliko košta i presađivanje pravog srce s veoma dugim post-operativnim tokom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track