Polen nezgodan neprijatelj iz prirode!
Foto: Shutterstock

Ne ignorišite alergijsku kijavicu

Polen nezgodan neprijatelj iz prirode!

Život -
OPREZ Ne bi trebalo zanemarivati simptome poput curenja iz nosa, svraba očiju, golicanja u grlu i na nepcu, niti ih lečiti bez prethodne konsultacije s lekarom

Muče vas neprestano curenje iz nosa i kijavica, osećate nepodnošljiv svrab očiju, kao i golicanje u grlu i na nepcu. Sekret vam se sliva niz ždrelo, a uz sve to otežano vam je i disanje jer vam je nos stalno zapušen... Međutim, umesto da odmah posegnete za kapima za nos, ili da na svoju ruku počnete da uzimate terapiju, idite kod lekara jer verovatno imate alergiju na polen, čija je koncentracija u vazduhu od sada pa sve do kasne jeseni veoma velika. Stručnjaci ističu da ispravno terapijsko tretiranje tog problema u znatnoj meri može da popravi kvalitet života i spreči zdravstvene komplikacije.- Alergijski rinitis je hronična upala sluzokože nosa i najučestalija alergijska bolest današnjice. Može se javiti u svim životnim dobima, ali najčešće započinje u ranom detinjstvu i adolescenciji. Najveći broj obolelih ima atopiju, naslednu preosetljivost na alergene unutrašnje sredine, poput grinja i kućne prašine, ili alergene spoljašnje sredine, kao što su poleni drveća, trava i korova - objasnila je dr Aleksandra Plavšić, specijalista interne medicine na Klinici za alergologiju i imunologiju KCS.

Prema njenim rečima, ulogu u nastanku oboljenja imaju nasledni i faktori sredine.- Ako roditelji imaju alergijsku kijavicu, veća je šansa da i dete oboli od nje. Međutim, ne nasleđuje se bolest, već genetska predispozicija za njeno nastajanje. Pri tome važnu ulogu imaju i faktori spoljašnje sredine - aerozagađenje, klimatske promene, kao i savremen način života - istakla je dr Plavšić i naglasila da su, ukoliko se posumnja u polensku kijavicu, potrebni su pre svega adekvatna dijagnostika, a zatim lečenje.- Ako se bolest ne otkrije na vreme i ostane nelečena, ili se pak nepravilno leči, postoji velika mogućnost da dođe do komplikacija i bronhijalne astme. Takođe, moguć je nastanak hronične upale sinusa, uva, kao i nazalne polipoze. Nelečena polenska kijavica utiče i na kvalitet života. Može doći do smanjene radne sposobnosti, konstantnog umora, loše koncentracije i pažnje, nesanice - objasnila je dr Plavšić i naglasila da pacijenti često ignorišu simptome bolesti i dolaze na pregled kad je ona poodmakla.- Neki ljudi, i pored na vreme sprovedene dijagnostike, neredovno uzimaju savetovanu terapiju ili piju lekove bez konsultacije s lekarom - upozorila je sagovornica Dr Kurira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track