Da vam se odmor ne pretvori u umor
Foto: Shutterstock

Deca i leto - izbegnite nezgode

Da vam se odmor ne pretvori u umor

Život -
Ovi meseci idealni su da uživate sa najmilijima, ali važno je znati da su vaši mališani tada izloženi brojnim faktorima koji im mogu narušiti zdravlje, pa je Dr Kurir istraživao kako da se s njima najlakše izborite

Sunce nas je konačno obasjalo, ali i ugrejalo. Sve miriše na radost, opuštanje, druženje sa najmilijima i odmah se javlja pitanje koji je najbolji način da se to lepo vreme najkvalitetnije iskoristi. Iako većina ljudi odmah pomisli na more, treba imati u vidu da je tu destinaciju, ukoliko ste roditelji male dece, možda najbolje izbeći u prvim mesecima bebinog života. Naime, stručnjaci ističu da su mališani do šestog meseca posebno osetljivi i da sa njima, generalno, nije preporučljivo mnogo se udaljavati od mesta prebivališta. Biće za to mnogo prilika i kasnije.Kada je reč o mališanima starijim od šest meseci i godinu dana, jasno je da su i oni osetljivi na razne faktore tokom leta. Dr Kurir je istraživao od čega bi roditelji posebno trebalo da zaštite svoje najmilije tokom toplih meseci, a posebno za vreme boravka na nekom letovalištu ili izletištu. Primarijus dr Ljubica Luković, specijalista pedijatrije, posavetovala je mlade mame i tate kako da se na najlakši način izbore s problemima ukoliko do njih, ipak, dođe.- Velike vrućine deluju razdražljivo na sve, a isto tako hladovina lako može da zavara, pa je najbolje da od 10 sati pa sve do pet po podne roditelji sa decom ne izlaze na sunce. Visoka temperatura, povraćanje i razdražljiv plač kod dece mogu da budu znaci sunčanice, a u nekim slučajevima mogu da ukazuju i na pojavu mnogo ozbiljnijeg oboljenja, poput meningitisa. U prvom slučaju, dovoljan unos tečnosti, upotreba lekova koji smanjuju temperaturu, onu koja je veća od 38,5, i neizlazak na sunce dan-dva biće dovoljni za terapiju sunčanice. Naravno, obavezna je zaštita kože u vidu bebeće kreme sa faktorom 50 i kapica. Uz to, uvek treba koristiti flaširanu vodu za decu gde god se nalazili - naglasila je dr Luković.Prema njenim rečima, prolivi i povraćanje sa temperaturom malo dete mogu da iscrpe i uzrokuju to da mu je neophodna infuzija.- Blaži gubici tečnosti, poznati kao dehidratacija, mogu se nadoknaditi elektrolitnim rastvorima, koji se piju po gutljaj na pet minuta. Zato je važno da ih roditelji uvek imaju pored sebe, a oni, ukoliko su rastvoreni, mogu da traju i po 24 sata. Obavezno je imati i neki od probiotika. Oni se deci mogu davati i preventivno svakog dana. Mi ih često dajemo i za podizanje imuniteta, tako da samo mogu da budu od koristi - naglasila je sagovornica Dr Kurira.Kako ističe, kasno leto, odnosno mesec septembar, jeste mnogo prijatniji period za malo dete ukoliko su roditelji odlučili da se sa njim opuste na moru.- Ako se putuje avionom, preporučljivo je da pri poletanju i sletanju dete pije iz flašice ili žvaće žvaku da bi se lakše prevazišla razlika u pritiscima - rekla je dr Luković.

Vrebaju komarci i krpelji SAČUVAJTE IH OD NAPASTIKomarci, koliko god bezazleni bili, znaju i odraslima da zagorčaju letovanje, a decu najviše vole. Postoje sprejevi koji se mogu poprskati detetu po telu ili garderobi već od ranog uzrasta, a naravno, mogu se koristiti i tablete za aparate na struju za sobu. Važno je stalno pregledati kožu mališana jer vrebaju i krpelji, kojih, nažalost, ima svuda.

Ne terajte ih ni na štaVODA JE BEBI PRIRODNO OKRUŽENJESpecijalista pedijatrije dr Ljubica Luković istakla je da deca vole vodu i da ih zato treba pustiti da se u njoj brčkaju.- Voda je mališanima prirodno okruženje. U maminom stomaku oni su plivali u amnionskoj tečnosti. Međutim, nemojte ih na silu gurati u more ili bazen, pustite ih da se postepeno priviknu i sami nađu radost boravka i druženja u vodi. Gledajte ih, pazite i učite od njih ono što ste zaboravili dok ste odrastali. Setite se kako je to kad se radujete običnim stvarima i kad vam nikad nije dosadno. Tu su oni vaši učitelji - savetuje dr Luković.

Oprez sa hranom

Ne dozvolite da vam infekcije pokvare danSladoled, kremovi, voda iz bazena koje se dete nagutalo iako pije flaširanu vodu mogu da budu uzroci crevnih infekcija. U tim slučajevima važno je detetu nekoliko dana pripremati dijetalnu hranu u vidu kuvanog krompira, šargarepe, pirinča na vodi, jogurta, kiselog mleka, banana, tosta, supica iz kesice...- Nikako ne dolaze u obzir sokovi, mleko, slatkiši, sladoled. Treba imati u vidu da dete treba da jede. Bolje je da ima prolive i jede, nego da ne unosi hranu i ima manji broj retkih stolica. Za blaže prolive svaki roditelj može da bude doktor svog deteta, ali ukoliko je temperatura veoma visoka, što znači oko 39 stepeni ili viša, ako se javlja sluz i krv u stolici, dete ima više od deset proliva, a uz to je malaksalo i nema snage, obavezno potražite savet pedijatra u okruženju - naglasila je specijalista pedijatrije dr Ljubica Luković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track