ZVUČNA MASAŽA: Kako funkcioniše umirujuća moć zvuka
Foto: Rojters

Religiozan ritual

ZVUČNA MASAŽA: Kako funkcioniše umirujuća moć zvuka

Život -
Isceljujuća i umirujuća moć zvuka ljudima je poznata već hiljadama godina. Od omamljujućih zvukova starogrčkih misterija do šamanskih bubnjeva, zvuk ima moć da naš um otvori ka višim sferama u kojima neretko nalazimo dragocene odgovore...

Praktično sve na planeti ima svoju vibraciju. U hinduizmu postoji verovanje da je sveprožimajuća svest pri stvaranju preuzela formu zvuka OM. Možemo to nazvati i prvom vibracijom ili velikim praskom svesti. Ova vibracija simbolizuje manifestaciju Boga. Veliki filozof i matematičar Pitagora tvrdio je da muzika ima isceljujuću moć, a skoro da i ne postoji neki religiozni ritual koji nije praćen muzikom ili pevanjem. Zvuk nas prati od rođenja do smrti i, kako kaže naš sagovornik Vedran Petrak, može nam biti veliki učitelj, piše Sensa.rs

Bilo da čujemo zvuk ili ne, sve ima svoju vibraciju, a brzina vibracije, tj. frekvencija, određuje kakav će biti zvuk. Vibracije koje dolaze spolja konstantno utiču na nas i to na ćelijskom nivou. Različiti instrumenti kreiraju različitu zvučnu atmosferu u kojoj se aktiviraju samoisceljujući mehanizmi tela. Budući da naše telo i svest reaguju na vibracije koje dolaze spolja, ne čudi interesovanje za razne zvučne terapije koje danas postoje. Mnoge od njih su, međutim, tek nanovo otkriveni modeli isceljivanja koji su postojali od kada postoje i muzički instrumenti. U potrebi da odredi smisao i pravac svog života, moderan čovek sve češće poseže za tradicionalnim znanjima i izvorima mudrosti koji će tu njegovu težnju zadovoljiti.

Tako se danas sve glasnije čuju oni koji nas upućuju na najrazličitije moguće alternativne i tradicionalne metode opuštanja i lečenja. Jedna od tradicionalnih metoda na koju smo upućeni, naročito kada je reč o našoj večitoj svađi sa stresom, jesu gong kupke ili zvučne masaže. Već po obliku gong simbolizuje savršenstvo, jedinstvo i celovitost. On je jedan od najstarijih terapeutskih instrumenata, koristio se u jogi, meditaciji i vibracionoj terapiji. Vibracija gonga pruža izvanrednu mogućnost harmonizacije i snažno je sredstvo koje čoveka uvodi u meditativno stanje gde započinje transformacija svesti.

Nažalost, u Srbiji za sada ne postoji prostor gde možete redovno da odlazite na zvučnu masažu ili gong kupku, ali zato nas često posećuje gong majstor Vedran Petrak iz Hrvatske koji prati učenje gong majstora Dona Konroa (Don Conreaux). U poslednjih deset godina vodio je više od 500 zvučnih kupki na području Balkana i sarađivao sa raznim izvođačima iz Amerike, Engleske, Belgije, Holandije, Poljske, Italije, Grčke i Slovenije. Tokom susretu sa Vedranom postaje mi jasno zašto se za gongove govori da su moćan alat u duhovnom razvoju, jer ne možete a da ne primetite nenametljivost i obzirnost koju emanira ovaj mladi čovek.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja