Šta kad rode zakasne godinu dana
Foto: Shutterstock

Vantelesna oplodnja

Šta kad rode zakasne godinu dana

Život -
Ukoliko žena ne zatrudni nakon 12 meseci pokušavanja, vreme je da se zajedno s partnerom obrati lekaru i proveri da li eventualno kod nekog od njih postoji problem koji bi trebalo rešavati, upozoravaju stručnjaci

Živite s voljenom osobom i svakog meseca se oboje nadate da je došao trenutak za lepe vesti - trudnoću. Međutim, ona iz meseca u mesec izostaje, a vi postajete očajni. Dr Kurir je istraživao kada je vreme da se stvarno zabrinete i javite se stručnjaku i na koji način taj problem, ukoliko postoji, može da bude rešen.Prof. dr Eliana Garalejić, načelnica odeljenja za vantelesnu oplodnju u GAK „Narodni front“, rekla je najpre da mogućnost ili nemogućnost reprodukcije predstavlja srž čovekovog identiteta i stoga infertilitet kod bračnog para razvija osećaj ličnog neuspeha, što u mnogim kulturama ima i karakteristično socijalno obeležje.

- Za mnoge ljude reprodukcija je svrha života i samim tim im je osnovni zadatak. Ukoliko dođe do njenog izostanka, rađaju se mnogi problemi. Ukoliko posle prve godine bračnog života i regularnih seksualnih odnosa žena ne ostane u drugom stanju, potrebno je da se s partnerom obrati ginekologu koji se posebno bavi tom problematikom. Ipak, ukoliko žena ima više od 35 godina, poželjno je da se javi lekaru već posle šest meseci neuspelih pokušaja - objasnila je sagovornica Dr Kurira.Prema njenim rečima, uzroci neplodnosti su mnogobrojni i variraju zavisno od načina života, uslovljenih socijalno-ekonomskim faktorima sredine. Mogu se podeliti na urođeni infertilitet, kao što je na primer ne prolaznost jajovoda.- Uzroci infertiliteta dele se i na funkcionalne, u koje se ubrajaju hormonski poremećaji i izostanak ovulacije, i organske, kao što su na primer zatvoreni jajovodi, miomi, septumi i polipi materice. U ekonomski nerazvijenim zemljama najčešći uzroci infertiliteta vezani su za infekcije polnih organa kao što su tuberkuloza, venerične bolesti, postabortalne i postporođajne infekcije i neuhranjenost, koja dovodi do hormonskih poremećaja i učestalijih pobačaja - istakla je dr Garalejić i naglasila da je za trudnoću ipak veoma značajan i faktor starosne dobi budućih mama jer što je žena mlađa, veće su šanse da ostane u drugom stanju.

- U prvih 12 meseci zajedničkog života zatrudni u proseku 86 odsto žena starosti od 20 do 24 godine, oko 78 odsto njih između 25. i 29. godine, 63 odsto starosne dobi između 30 i 34 godine i 52 odsto žena koje imaju od 35 do 39 godina. U toku druge godine zajedničkog života s partnerom svega još 10 odsto parova realizuje trudnoću, dok se kod ostalih registruje problem infertiliteta - objasnila je dr Garalejić.Ona je istakla i da je često uzrok infertiliteta postojanje psiholoških problema čiji je koren najčešće u tome što ne može da se ostvari željena trudnoća takođe jedan od uzroka za neuspešnu oplodnju.

Upornost je najvažnijaUSPEŠNOST VEĆA OD 50 ODSTO

Uspeh vantelesne procedure zavisi od starosnog doba žene, kvaliteta embriona, unutrašnjosti materice, kao i od opšteg zdravlja buduće trudnice.- U GAK „Narodni front“ procenat uspeha je veći od 50 odsto. To je zavidan rezultat ukoliko imamo u vidu da je u većini vrhunskih evropskih centara uspeh do 40 odsto. Nemoguće je predvideti iz kog pokušaja će uspeti, pa je nekad neophodno vantelesnu oplodnju uraditi i više puta. Najbitnije je da par bude uporan, optimističan i da se obrati kompetentnom lekaru - istakla je dr Eliana Garalejić i dodala da, ukoliko pokušaj vantelesne oplodnje ne uspe, on se može ponoviti tek posle izvesnog vremena.

ČinjeniceISPITIVANJA KOJA SU POTREBNA PRE POSTUPKASve počinje opsežnim i otvorenim razgovorom s lekarom, uz obavezno prisustvo oba partneraŽena mora da uradi:- osnovni ginekološki pregled- kolposkopiju- bakteriološka ispitivanja na hlamidiju, ureaplazmu, urealitikum, mikoplazmu hominis, bris grlića materice- virusološka ispitivanja- hormonska ispitivanja- ultrazvučni pregledMuškarac mora da obavi:

- sva bakteriološka ispitivanja- spermogramNapomena: Najčešća greška u lečenju neplodnosti je to što se, kad se pronađe i izleči jedan uzrok, pauzira s daljim ispitivanjem. Važno je prvo obaviti kompletna ispitivanja, pa tek onda započeti lečenje.

Kompleksan postupakNastanak embriona u veštačkim uslovimaU slučaju da parovi ne mogu da dobiju decu, medicina je toliko napredovala da se vantelesna oplodnja veoma uspešno obavlja. Ipak, mnogobrojni pacijenti se kasno obrate lekaru.- Iz različitih razloga parovi odlažu odlazak kod stručnjaka. Neki čekaju da završe edukaciju, pojedini da stabilizuju karijeru, a neki jednostavno nisu stoprocentno sigurni da žele potomstvo. Ali nikako ne treba zanemariti činjenicu da je važno da se što pre krene sa ispitivanjem infertiliteta kako bi se našlo i rešenje za problem - objasnila je prof. dr Eliana Garalejić.Posle utvrđivanja da neki par može da prođe kroz proces vantelesne oplodnje, oni se upućuju u nadležnu ustanovu da urade potrebne analize.- Vantelesna oplodnja je metod pri kome se omogućava nastanak embriona u veštačkim uslovima od dobijenih jajnih ćelija žene i spermatozoida muškarca. To je kompleksan postupak koji zahteva uigran visokostručan kadar, vrhunsku savremenu opremu i kvalitetan i dosta skup potrošni materijal. Za uspeh procedure vantelesne oplodnje od velikog je značaja da je pacijentu lečenje na prvom mestu, da u komunikaciji sa lekarom ima jasnu sliku o toku i mogućem ishodu lečenja, kao i da u potpunosti sluša sve savete lekara - naglasila je naš stručnjak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track