NOVI UZROK ZA RAK: Nisu samo stres i loš način života krivac za kancer
Foto: Think

Istraživanje

NOVI UZROK ZA RAK: Nisu samo stres i loš način života krivac za kancer

Život -
Sve vrste raka su kombinacija loše sreće, uticaja životne sredine i nasleđa, mi smo napravili model koji može da odredi uticaj ova tri faktora, rekao je profesor Vogelštajn

Najveći broj kancera je rezultat loše sreće, a ne posledica gena, dijeta i nezdravog životnog stila, pokazalo je istraživanje Univerziteta "Džon Hopkins". Njihovo istraživanje je otkrilo mutaciju u lancu DNA, koja oštećuje ćelije i uzrokuje dve trećine raka kod odraslih osoba.

Rak se u preostaloj trećini slučajeva javlja zbog uticaja životne sredine ili zbog genetskih faktora. Naučnici su poručili da je teško smanjiti rizik od raka samo promenom životnog stila, ali i da alkohol, pušenje i dijete mogu u određenoj meri da "pokrenu" lanac loše sreće koji na kraju dovede do kancera.

"Sve vrste raka su kombinacija loše sreće, uticaja životne sredine i nasleđa, mi smo napravili model koji može da odredi uticaj ova tri faktora. Studija je pokazala da pušenje i druge nezdrave navike mogu da povećaju rizik od kancera. Međutim, mnogi oblici raka su rezultat loše sreće, mutacije gena koja se javlja bez obzira na gene i nažin života. Najbolji način da se spreči takva vrsta raka jeste rano otkrivanje i operacije", rekao je profesor Bert Vogelštajn sa Univerziteta "Džon Hopkins".

Ono što je, po ovom istraživanju, važnije od genetskih uzročnika i nezdravih navika, jeste takozvano razdvajanje ćelija, koje u proseku tokom žviota zahvati 31 vrstu tkiva u organizmu. Ono je povezano sa 65 odsto slučajave kancerogenih oboljenja.

Naučnici već decenijama znaju da određena vrsta tkiva pokreće rak, ovo istraživanje je ta saznanja dodatno rasvetlilo, ključ je u mutacijama koje se javljaju zbog "zamene" hemijskih sastojaka u DNA tokom podela ćelija. Za sad se te mutacije pripisuju faktoru sreće. Kako je dodao profesor Vogelštajn, ljudi koji ne obole od raka mogu više da zahvale sreći, nego dobrim genima i pametnim navikama.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

(Žena Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track