Trava iva za jači imunitet

Lekovito bilje

Trava iva za jači imunitet

Život -
Ova biljka ublažava tegobe izazvane bolestima jetre, smanjuje nadutost stomaka, a veoma je efikasna i u lečenju disajnih organa, gušterače, kao i dijabetesa

Trava iva se koristi kao sredstvo za jačanje organizma, lečenje želudačnih bolesti i oboljenja žučne kese (podstiče stvaranje i protok žuči). Blagotvorno je sredstvo za jačanje organizma posle preležanih dugotrajnih bolesti i teških fizičkih aktivnosti.Trava iva (Teucrium montanum), u narodu poznata još i kao dupčac i gorsko smilje, višegodišnja je polurazgranata biljka visine od 10 do 30 centimetara koja raste u okruglastim, obično poleglim busenovima. Listovi su joj bez peteljke, s donje strane bele boje i dlakavi, a s gornje tamnozeleni, dok su cvetovi koji se formiraju na vrhovima grančica svetložuti, ponekad beli.Raste po suvim, toplim i krševitim mestima, uglavnom na visinama iznad 800 metara, najčešće na južnoj strani.

Kad i kako se bereBere se od juna do avgusta, za vrijeme cvetanja tako što se nožem ili makazama režu lisnati cvetni vrhovi grančica. Suši se vezana u snopiće i okačena o kanap na promajnom mestu, u hladu.NAPOMENA: Pri branju treba ostaviti netaknutu bar trećinu vidljivih cvetova. Ova trava zaštićena je Uredbom o stavljanju pod kontrolu sakupljanja, korišćenja i prometa lekovitog bilja,Šta lečiTrava iva koristi se kao sredstvo za jačanje organizma, lečenje želudačnih bolesti, oboljenja žučne kese (podstiče stvaranje i protok žuči), ublažava tegobe izazvane bolestima jetre, smanjuje nadutost stomaka, a veoma je efikasna i u lečenju bolesti disajnih organa, šećerne bolesti i gušterače. Blagotvorno je sredstvo za jačanje organizma posle preležanih dugotrajnih bolesti i teških fizičkih aktivnosti. Povoljno deluje i na kožu ukoliko se koristi kao kupka, naročito kad je reč o ranama i promenama na koži.

Upozorenje: Ivu nemojte koristiti ako ste u drugom stanju!
Upozorenje: Ivu nemojte koristiti ako ste u drugom stanju!

ČAJ

Kafenu kašičicu ive preliti sa dva decilitra ključale vode i odmah poklopiti. Ostaviti da odstoji 15 minuta, pa procediti. Pije se jednom do dva puta pre jela.TINKTURAUsitnjene listove i cvetove trave ive (200 g) preliti litrom 60-postotnog alkohola i dobro zatvoriti bocu. Držati na toplom mestu mesec dana, a onda procediti. Protiv bolesti žuči ili hemoroida pije se tri puta dnevno po 20 kapi ove tinkture.VINOUsitnjena trava iva (200 g) prelije se litrom crnog vina i ostavi da stoji osam dana uz povremeno mućkanje. Nakon toga se procedi i pije po jedna mala čašica (0,5 dl) tri puta dnevno. Vino se koristi za ublažavanje želudačnih tegoba i protiv malaksalosti i malokrvnosti.MEŠAVINA ZA JAČANJE IMUNITETAPomešati po 20 grama trave ive, matičnjaka, hajdučke trave i majčine dušice. Supena kašika ove mešavine prelije se sa dva decilitra ključale vode, poklopi i ostavi da odstoji 20 minuta, pa se procedi. Pije se tri puta dnevno pola sata pre jela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track