MLEKO I MLEČNI PROIZVODI: Da bebin skelet bude jak, a stomačić zdrav
Foto: Shutterstock

Nezamenljivo u detinjstvu

MLEKO I MLEČNI PROIZVODI: Da bebin skelet bude jak, a stomačić zdrav

Život -
Namirnica bogata kalcijumom i laktozom, koja doprinosi razvoju dobrih sojeva bakterija u crevima mališana, obezbeđuje mnoštvo korisnih sastojaka za njegov rast i razvoj

Mleko je jedna od najvažnijih životnih namirnica i ima veliki značaj kako u ishrani mališana, tako i kod odraslih jer obezbeđuje neke od najznačajnijih sastojaka za funkcionisanje organizma.Nutricionista Ana Vujetić objašnjava da se značaj odgovarajućeg unosa mleka tokom detinjstva ogleda u prevenciji osteopenije i osteoporoze, tj. oboljenja koja se ispoljavaju kao sklonost ka prelomima kuka, pršljenova, ali i drugih segmenata skeleta u poznijim godinama.- Prednost mleka u odnosu na druge namirnice ogleda se i u prisustvu laktoze - mlečnog šećera, koji podstiče crevnu resorpciju kalcijuma i mikroelemenata poput gvožđa. Takođe, ono favorizuje rast korisnih bakterijskih sojeva u debelom crevu, koji doprinose prevenciji alergijskih manifestacija i drugih poremećaja - ističe Vujetićeva.Kako kaže, mleko je prva hrana sa kojom se odojče susreće, a ono koje potiče od majke ima apsolutnu prednost.U slučajevima kada nedostaje majčino mleko, adaptirana formula kravljeg predstavlja jedinu adekvatnu zamenu dok beba ne navrši godinu dana. Nakon toga, u njenu ishranu može se uvesti obično kravlje mleko. Majčino mleko i adaptirane mlečne formule predstavljaju kompletnu hranu, tj. one detetu, koje je rođeno u terminu, tokom prvih četiri do šest meseci života obezbeđuju sve hranljive sastojke - kaže nutricionista i dodaje da u ishrani odojčeta, posle navršenih šest meseci, mleko više nije dovoljno kao izvor hranljivih materija.

Važan ograničen unosDO 500 ML MLEKA DNEVNO ZA MALIŠANE OD GODINU DANAOptimalna dnevna količina mleka za dete posle navršene prve godine života iznosi 500 ml, a minimalna 350 kako bi se zadovoljile potrebe organizma za kalcijumom.Pored majčinog mleka i adaptirane formule, bebama od sedam meseci u ishranu se može uvesti jogurt, kiselo mleko, pavlaka i mladi sir. Sve te namirnice bogate su belančevinama i kalcijumom, koji je izuzetno važan ne samo za razvoj i održanje skeleta i zuba nego i za druge procese u organizmu - objašnjava nutricionista Ana Vujetić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track