OVAJ ČUDOTOVORINI ZAČIN SVI IMAMO U KUHINJI: Napravite čaj od njega i oterajte viruse!
Foto: Profimedija

Protiv prehlade i gripa

OVAJ ČUDOTOVORINI ZAČIN SVI IMAMO U KUHINJI: Napravite čaj od njega i oterajte viruse!

Život -
Da zaustavite viruse, kašiku kima prelijte sa 250 ml vode i kuvajte na tihoj vatri oko pet minuta

Iako grip i prehlada u prvi mah mogu da imaju slične simptome, znatno se razlikuju po načinu lečenja i po dužini oporavka.

Obe su virusne bolesti disajnih puteva, i ubrajaju se u grupu kapljičnih infekcija. Prenose se lako prilikom govora, kijanja, kašljanja, ali i dodirom sa predmetima koji su inficirani virusima, a koji se zatim unesu u nos i usta. Procenjuje se da se polovina populacije prehladi barem jednom godišnje. Iako većina prehladu, pa i grip, uglavnom ne shvata ozbiljno i bolest obično "iznese" na nogama, oba oboljenja, upozoravaju lekari, mogu da imaju ozbiljne komplikacije i posledice.

Virusne infekcije naročito mogu da budu teške za starije i one sa oslabljenom imunitetom.Prehlada* Simptomi: Najčešće obuhvata mešovitu virusnu infekciju gornjih disajnih puteva. * Javljaju se: kijavica, suzenje očiju, crvenilo ždrela, kašalj, glavobolja, malaksalost, sa povišenom temperaturom ili bez nje. Uglavnom traje oko nedelju dana. Ako simptomi traju duže, treba se javiti lekaru. * Lečenje: Pijte dosta tečnosti, čajeva i laganih supa, uzimajte što više svežeg voća i povrća kako biste ojačali imunitet, i odmarajte se. Antibiotici neće pomoći, i zato ih ne uzimajte bez konsultacije sa lekarom. Glavobolju, bolove u mišićima i povišenu temperaturu možete suzbiti uzimanjem antipiretika. Preporučuje se i uzimanje vitamina C i njegovih kombinacija. Curenje iz nosa može da se smanji korišćenjem kapi za nos ili kombinovanih preparata koji se piju. Grebanje u grlu se smanjuje pastilama, a protiv nadražajnog kašlja pomažu sirupi, najčešće biljnog porekla. Obavezno vlažite vazduh u prostoriji u kojoj se nalazite.

Čaj: U šerpu sipati dva litra vode i dodati dobro opranu jednu jabuku, jedan limun i glavicu crvenog luka. Kuvati dok jabuka ne pukne a čaj ne dobije zlatnožutu boju. U gotov čaj iscediti limun koji se kuvao, možete da pojedete jabuku, a luk bacite. Najbolje je da se pije toplo, jer tako brže deluje.

Grip* Simptomi: Slični su kao kod prehlade ali su mnogo jače izraženi i brzo nastaju. Najčešće, bolest počinje iznenadnom jezom i visokom temperaturom, malaksalošću i bolovima u mišićima. Grip može da se iskomplikuje plućnom infekcijom, upalom srčanog mišića ili zglobova, zato ga treba ozbiljno lečiti i biti pod nadzorom lekara. * Lečenje: Koristite lekove za skidanje temperature, pijte dosta tečnosti, unosite što više vitamina iz svežeg voća i povrća. Osobe koje su pod visokim rizikom, kao što su trudnice, stariji i hronični bolesnici, trebalo bi što više da miruju, a u slučaju pojave komplikacija da se neodložno jave izabranom lekaru. Ako se posle dva-tri dana stanje ne poboljša ili ako se temperatura održava iznad 39 stepeni, obavezno se što pre javite izabranom lekaru.* Prevencija: Izbegavajte kontakt sa osobama koje su već obolele, često perite ruke, jer se virusi mogu preneti i sa predmeta koji su bili u neposrednom kontaktu sa obolelom osobom (telefon, držač u autobusu). Takođe, treba što češće provetravati prostorije u kojima boravite, odmarati se i pravilno hraniti.

Prirodni preparati: Kim može da se koristi prevetivno protiv prehlade, a istovremeno smiruje i kašalj. Ima antibakterijsko dejstvo, a između ostalog, sadrži etarsko ulje, tanine i sluz. Da zaustavite viruse, kašiku kima prelijte sa 250 ml vode i kuvajte na tihoj vatri oko pet minuta. Sklonite sa šporeta, poklopite i posle desetak minuta procedite. U topao čaj dodajte kašičicu cvetnog meda, promešajte i popijte.

AlergijeAko kijate, osećate svrab i curenje iz nosa, peckanje i suzenje očiju - možda imate alergiju. Ukoliko ste skloni alergijskim reakcijama i već koristite lekove, uzimajte one koji na vas imaju najbolji efekat, bez obzira na godišnje doba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track