NJENO VELIČANSTVO KRUŠKA: Evo zašto je ovo zaista moćna voćka!
Foto: Profimedija

Iskoristite sezonu

NJENO VELIČANSTVO KRUŠKA: Evo zašto je ovo zaista moćna voćka!

Život -
Bogate su bakrom, fosforom i kalijumom, manjom količinom kalcijuma, gvožđa i magnezijuma, a pored toga povoljno utiču i na mnoge vitalne organe

Kruške su pre svega prepune nutrijenata i hranljivih vrednosti. Takođe su odličan izvor vlakana, sadrže vitamine A, B1, B2, C, E , folnu kiselinu. Bogate su bakrom, fosforom i kalijumom, manjom količinom kalcijuma, gvožđa i magnezijuma, a pored toga povoljno utiču i na mnoge vitalne organe. Evo zbog čega ne smete da prostite sezonu krušaka.1. SrceKruške su zdrave za srce, a srčana oboljenja su najveći uzrok smrti u svetu. Samo jedna kruška dnevno može da vas zaštiti od moždanog ili srčanog udara. Kruške su bogate vlaknima koja pomažu da srce ostane zdravo, ali takođe održava krvni pritisak i normalizuje nivo lošeg holesterola.

Foto: Shutter
Foto: Shutter

2. Mozak Kruška povoljno utiče na mozak. Samo pola kruške sadrži 15 odsto dnevne preporučene doze bakra, minerala koji pomaže u održavanju nervnog sistema i takođe pospešuje mentalnu sangu. Kruške su odličan izvor fruktoze i glukoze koje pomažu u održavanju energije tokom celog dana.

3. DijabetesKruške pomažu u kontroli dijabetesa jer imaju nizak glikemijski indeks i na taj način sprečavaju visok nivo šećera u krvi. Ova voćka je odlična i za regulisanje telesne težine jer ima malo kalorija ali bogata je hranljivim sastojcima koji ubrzavaju proces mršavljenja i stimulišu imunitet.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

4. OčiKruške sadrže antioksidanse i vitamine i ova voćka je jedna od najboljih namirnica koje štite oči. Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje krušaka značajno smanjuje rizik senilne makularne degeneracije.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

5. Karcinom Kruška je idealna voćka kao prevencija karcinoma. Zbog visoke koncentracije vlakana kruške sprečavaju formiranje različitih tipova karcinoma. Bogate antioksidansima štite ćelije od slobodnih radikala i sadrže kiseline koje sprečavaju nastanak raka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track