KRIVA KIČMA KOD DECE: Kako to stojiš, ispravi se!
Foto: Shutterstock

Supermama

KRIVA KIČMA KOD DECE: Kako to stojiš, ispravi se!

Život -
Kriva kičma kod dece najčešće se uoči na sistematskom pregledu, a da roditelji prethodno nisu ni primetili da im je dete pogrbljeno. Ovih nekoliko vežbi koje rade Marko i njegov tata Zoran pomoći će da do takvih problema ne dođe

Pričati o važnosti fizičkog vežbanja kod dece i omladine ponekad se čini suvišnim, ali poražavajući podaci sa sistematskih pregleda govore da danas svako treće dete ima krivu kimu. Dr Slobodan Stojković, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije kaže da do deformiteta kičme najčešće dolazi u periodu kada dete naglo raste, a uzrok je nebavljenje sportom, nepravilno držanje, nošenje ranca na jednom ramenu i dugo, nepravilno sedenje ispred kompjutera ili u školskoj klupi.​Bitan i nasledni faktor– Kriva kičma se najčešće uoči na sistematskom pregledu. Nekada se skolioza (krivljenje u stranu) i ne može uočiti golim okom. Dok sedi, mališan se najčešće krivi na jednu stranu, a kada stoji, više se oslanja na jednu nogu. Ovde bitnu ulogu ima i nasledni faktor. U svakom slučaju, važno je reagovati što pre i dete uputiti na korektivne vežbe i plivanje – naglašava dr Stojković. ​To isto važi i za kifozu (pogrbljeno držanje) koje je lakše uočiti.– Deca imaju pogrbljena leđa, a često je uzročnik nagli rast jer mišići ne mogu da isprate rast kostiju. ​Ramena se povijaju nadole, a roditelji govore deci da se isprave. Neka deca mogu da održe ovaj korigovani položaj, ali dosta njih usled slabe muskulature i fizičke neaktivnosti ne može to sama da učini pa moraju ići na korektivne vežbe. Treba reći i da đačka torba i ranac ne bi smeli da budu teži od 10-15 odsto detetove telesne težine. To znači da mališan koji ima 20 kg ne bi trebalo da nosi ranac teži od 3 kg – navodi naš sagovornik.

Nikako na silu Personalni trener Zoran Pantić roditeljima savetuje da decu upišu na neki sport već od 5-6. godine, kao i da bez obzira na to, s njima rade nekoliko vežbica kod kuće i bez rekvizita.– Broj ponavljanja nije bitan, koliko je važno pravilno izvođenje. Takođe, detetu ne sme da bude preteško jer ćete ga teško privoleti da ih radi. Ni redosled vežbi nije važan koliko samo podsticanje deteta da ih izvodi tako da je i izvođenje jedne vežbice, delotvorno. Dete treba da usvoji vežbanje kao zabavu, a ne kao obavezu. Ono što uvek preporučujem roditeljima koji mi se obrate za savet jeste da kažu detetu: Hajde zajedno da vežbamo, a nikako: Moraš ovo da uradiš – objašnjava trener Pantić. – Moj sin ima osam godina, trenira fudbal i pored fizičkog vaspitanja u školi lepo je prihvatio i ove vežbice. Najbitnija je motivacija, tako da koristim štopericu, brojim ponavljanja jer on ima izražen takmičarski duh. Važno je i da postanete zdrav uzor svom mališanu, a ni vama neće škoditi da uradite neku od ovih vežbi. Naprotiv. Ostanite s detetom posle škole na terenu, bacite neku loptu u koš ili se jednostavno dobacujte. Setite se kada ste se poslednji put igrali! Takvim primerom uticaćete i na decu i na roditelje iz svog okruženja.

Tekst: Katarina Martić foto: Marina Lopičić

ProveriteDa li vaše dete ima krivu kičmu1. U većini slučajeva,dete je pogrbljeno kao kifla (kifoza)2. Krivi se na stranu, jedno rame je spušteno (skolioza)3. Previše je pravo sa izbačenim stomakom (lordoza)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track