POGLEDAJTE: Kako prekrštanje nogu ugrožava vaše zdravlje!
Foto: Prfimedia

Lekari upozoravaju

POGLEDAJTE: Kako prekrštanje nogu ugrožava vaše zdravlje!

Život -
Ukoliko sedite duže od pola sata to je loše za vaša leđa, tvrde nemački lekari

Veliki broj dama sedi sa prekrštenim nogama, ni ne sluteći da to može ostaviti grozne posledice.Istna je da ova poza zna da bude seksi, pogotovo kada su žene u pitanju, međutim lekari upozoravaju da to nije dobro. Ukoliko želite da vaša kičma ostane zdrava, trebalo bi da znate da je sedenje sa prekrštenim nogama loše za vaše zdravlje. Ukoliko sedite duže od pola sata to je loše za vaša leđa, tvrde nemački lekari.

"Ako već sedite skrštenih nogu, onda je bolje da svako malo zamenite njihov položaj. Onu koja je dole, prebacite gore i tako na smenu", rekao je nemački ortoped Rajnhard Šnajderhan, predsednik Udruženja za promociju zdravlja kičme sa sedištem u Minhenu."Najvažnije pri sedenju upravo je što češća promena položaja", dodaje on. On odbacuje uobičajene savete o tome da bi trebalo da sedimo što uspravnije, pogleda ispred sebe i zadnjice priljubljene uz donji deo stolice.

"Niko ne može dugo da izdrži u tom položaju, jer će vrlo brzo osetiti napetost. Zapravo, ljudi nisu ni stvoreni za sedenje, ali potpuno izbegavanje ovog položaja savremenom čoveku baš i nije praktična opcija", poručuje Šnajderhan.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track