Čuvamo vaše zdravlje

Aleksandar Tucović, Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije

Čuvamo vaše zdravlje

Život -

Da li ste se ikada zapitali ko kontroliše lekove pre nego što se nađu na policama apoteka ili u bolnicama? Kako znamo da su ti lekovi kvalitetni, efikasni i pre svega bezbedni? U Srbiji to radi Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS).

Pored lekova, ALIMS se bavi i kontrolom medicinskih sredstava, veterinarskih lekova i kliničkih ispitivanja. Suštinu našeg rada čine procene bazirane na činjenicama kako bi korist za građane opravdala eventualne rizike. Zato imamo stroge propise, kojima zahtevamo detaljnu dokumentaciju i laboratorijsku kontrolu za svaki lek i drugi medicinski ili veterinarski proizvod koji bi trebalo da se nađe na tržištu Srbije.

Čak i kada se lek nađe u prometu, naš posao nije završen jer pažljivo pratimo pojavljivanje eventualnih neželjenih dejstava i, ukoliko je potrebno, smesta preduzimamo sve neophodne mere kako bismo zaštitili građane.

Ono što predstavlja potvrdu kvaliteta našeg rada jesu visokokvalifikovani eksperti ALIMS, koji su istovremeno istaknuti članovi svih relevantnih strukovnih udruženja u zemlji i svetu. Dostignuća i naučni rad ALIMS prezentovani su na inostranim stručnim sastancima i u publikacijama. Za kraj treba istaći takozvani IPA projekat, koji traje od 2009. godine, a tiče se učešća naših stručnjaka u radnim telima Evropske agencije za lekove i predstavlja korak u pripremi Srbije za članstvo u EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track