SAVET NEDELJE DR NADE MACURE: Kad stomak zaboli 3 dana jedite barenu šargarepu, krompir i pirinač
Foto: Marina Lopičić

Napravi pauzu...

SAVET NEDELJE DR NADE MACURE: Kad stomak zaboli 3 dana jedite barenu šargarepu, krompir i pirinač

Život -
Zima, pored respiratornih infekcija, usled promene režima ishrane obiluje i stomačnim tegobama (koje smo često skloni da pripišemo virusima).

Karakterišu ih povraćanje, dijareja i bol u želucu, a ponekad i blago povišena temperatura. Problemi uobičajeno prolaze za nekoliko dana, ali iscrpljuju i mogu dovesti do dehidratacije ukoliko se ne pije dovoljno tečnosti. Preporuka je da se tada pije čaj bez šećera ili so za rehidraciju, ali supenom kašikom! Takođe, ishranu treba prilagoditi datim tegobama.

Barena šargarepa, krompir i pirinač, pečena jabuka, grickalice, bila bi preporuka za 2-3 dana, nakon čega se može preći na supu iz kesice, a s prestankom tegoba postepeno preći na normalnu ishranu. Voće sadrži minerale i vitamine (provitamine A i C), tanin i sluz, korisno je za rad creva i zaštitu od infektivnih bolesti. List divlje kruške, kao čaj, takođe ima blagotvorni učinak u zaustavljanju dijareje. Postoje i farmaceutski proizvodi koje će pacijenti uzimati po savetu lekara. Što se tiče bola nakon teške i masne hrane, može se javiti ispod desnog rebarnog luka (spreda), a može se širiti i pozadi u leđa, i najčešće se pripisuje problemu sa žučnom kesom. Pojasni bol, izuzetno jak, nastaje usled oboljenja pankreasa. U oba slučaja treba uraditi ultrazvuk stomaka. Idu praznici, pripazite i budite umereni, sva sreća da je Sveti Nikola posna slava, pa uz poštovanje moreplovaca, biće ribe na trpezi. Srećna slava, domaćine! Vaša Nada Macura

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja