USTANITE SVAKA 2 SATA: Ako 10 godina sedite za kompjuterom pod rizikom ste da obolite od raka creva
Foto: Shutterstock

Preventiva

USTANITE SVAKA 2 SATA: Ako 10 godina sedite za kompjuterom pod rizikom ste da obolite od raka creva

Život -
Usled predugog sedenja za kompjuterom i neaktivnosti leđnih mišića nastaju mnogi problemi. Evo nekoliko stručnih saveta o tome kako da se razgibate i izbegnete bol u vratu, ramenima i krstima

Ako deset godina sedite za kompjuterom, čak i pored redovnog vežbanja, pod duplo većim ste rizikom od raka creva. Istraživanje na Univerzitetu Vestern Australija pokazalo je da je glavni krivac za ovu bolest dug period neaktivnosti i sedenje. Naime, što smo aktivniji, to je rizik manji. Usled predugog sedenja i neaktivnosti leđnih mišića dolazi do bolova u raznim delovima tela. Pogledajte položaj svog tela za računarom ili, još bolje, kolege do vas, i sve će vam biti jasno. Kičma je kriva, a bol neminovan. Česta glavobolja– Najčešća poza prilikom rada na računaru je ona s povijenim leđima i isturenim vratom. Kada sedi u „kromanjonskoj“ pozi, mišići odrasle osobe moraju da izdrže oko pet kilograma težine glave. Zbog toga se javljaju glavobolja i snažan bol u leđima i vratu – objašnjava dr Slobodan Stojković, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije.Na pitanje kako se rešiti ovih tegoba, dr Stojković odgovara da je potrebno praviti pauze na svaka dva-tri sata i dobro podesiti stolicu odnosno i naslon i sedište: – Naslon treba da pomerite za nekih 20 stepeni unazad. Stolicu podignite tako da vam, kada sednete, stopala stoje ravno na podu, a savijena kolena budu u ravni s kukovima, da bi se izbeglo nepotrebno opterećivanje lumbalnog dela. Direktorske fotelje i zavaljivanje u njih nisu dobri, baš kao ni stolice sa fiksnim naslonom.Slično se dešava i dok vozimo, pa dr Stojković kaže da je neophodno da sedište izdužimo što više:– Za kičmu je smrt i pranje nad kadom, usisavanje, kopanje. Kada kičma zaboli, mišići se zgrče i prave spazam. To može dovesti do diskus hernije, spondiloze, išijasa. Zato preporučujem lagane vežbe, bavljenje jogom, a ako degeneracija uznapreduje, tu je i fizikalna terapija, kao i akupunktura koja daje odlične rezultete u otklanjanju bola u kičmi.Pomozimo teluFitnes instruktor Zoran Pantić kaže da je većini vežbača koji dođu i obrate se za pomoć radi bola u kičmi, rameno-lopatični deo opušten i povijen napred zbog čega se javljaju bolovi u toj regiji.– Mnogo njih trpi i bol u donjim leđima jer ona drže ceo trup, a nemaju pomoć mišića. Takođe, često je reč i o prekomernoj težini, što pojačava rizik od krivljenja kičme. Pošto prirodu posla ne možemo da promenimo, možemo da pomognemo telu da sve to izdrži. Sve ove rizike ili probleme otklonićete aktiviranjem velike leđne mišićne partije i ramenog pojasa. Pošto je velika odnosno najveća, zahteva puno raznovrsnih vežbi ne bi li se svi mišići aktivirali. To jedino možete postići u teretani, uz kontrolu trenera – objašnjava Pantić.U kućnoj varijanti možemo se razmrdati, protegnuti i povratiti cirkulaciju.Predstavljamo vam set laganih vežbi koje možete uraditi na poslu, pored radnog stola. Pokušajte da uključite i kolege, biće zabavnije!

Akupunktura smanjuje bol u leđimaDoktorka tradicionalne kineske medicine Bo Sjuhua, koja u našoj zemlji živi i radi od 2001. godine, kaže da joj se za pomoć obraća sve više pacijenata s problemima i bolovima u kičmi, što ona uspešno rešava akupunkturom.– Zabadanje specijalnih iglica u određene akupunkturne tačke na našem telu pokazalo se kao najbolja terapija za pacijente sa ovim tegobama. Stimulacijom određenih tačaka ponovo se uspostavlja protok energije kroz meridijane u kojima je došlo do zastoja. Time se otklanjaju nastale tegobe i organizam vraća u ravnotežu. Napominjem da akupunktura nije čarobna terapija i da na pregled treba poneti i rendgen snimak ili, još bolje, snimak magnetne rezonance bolnog mesta. Akupunkutra se primenjuje u kombinaciji s masažom i tako daje najbolje rezultate. Bol se smanjuje, pacijenti su pokretljiviji i ubrzo im život postaje lepši i kvalitetniji – objašnjava dr Bo.Kako kaže naša sagovornica, akupunktura je zasnovana na poznavanju protoka energije kroz telo i mesta gde se ovi energetski putevi ukrštaju. Stara je nekoliko hiljada godina, a prednost joj je to što nema neželjenih nuspojava poput nekih lekova koji se koriste u terapiji bolnih stanja.

Tekst: Katarina Martić foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track