Čuvajte srce,nemate drugo!

Savet stručnjaka: Prim. dr Nada Macura, kardiolog

Čuvajte srce,nemate drugo!

Život -

U Beogradu je održan Evropski dan srčane insuficijencije, ili srčane slabosti. Osim značajnih saveta o samoj bolesti, doneo je i priliku da u tramvaju nazvanom „Srce“ naše sugrađane tokom vožnje pregledaju najeminentniji stručnjaci.

Prof. dr Petar Seferović, koji je svoj profesionalni rad usmerio baš na bolest srčanog mišića, kazao je da je u Srbiji smrtnost od kardiovaskularnih bolesti visoka baš zbog srčane insuficijencije ili slabosti i iznosi 53 odsto. Pacijenti se zbog gušenja, malaksalosti i otoka nogu upućuju kardiologu.

Srčana slabost javlja se i kod mlađih osoba i ne samo muškog pola. Neregulisana arterijska hipertenzija, visok pritisak, najpre izaziva takozvanu kompenzatornu fazu zadebljanja zida leve komore, da bi se promene kasnije dešavale u vidu proširenja leve komore srca. Taj proces ide obrnutim smerom kazaljke na satu. Prepunjenost pluća krvlju napreduje i popušta „desno srce“.

Nastaje takozvana globalna insuficijencija srca, veoma teško stanje koje se, u najboljem, može završiti transplantacijom srca u borbi za život. Blagovremeno javljanje lekaru može da zaustavi bolest, a uz kompleksnu terapiju i polako vrati „kazaljku sata“ u pravi smer.

Zato, neophodno je da svi koji su imali neki problem sa srcem obavezno jednom godišnje urade sve neophodne kontrole i analize. Da smanje ili ostave pušenje, obrate pažnju na ishranu, izbace alkohol i povećaju fizičku aktivnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track