Svaki drugi čovek alergičan

Polen ambrozije jedan je od najjačih alergena na planeti

Svaki drugi čovek alergičan

Život -
Simptomi su crvenilo i otok očnih kapaka, suzenje očiju, curenje iz nosa, ali i gušenje

Oči su vam non-stop crvene, kapci otečeni. Nekada imate i gušenje. Kijate, kašljete. A niste pokupili nikakav virus. Pitate se šta vam je. Nije na odmet da proverite da li ste alergični na korovsku biljku ambroziju. Ako se ispostavi da jeste, niste jedini! Cela Evropa bori se s tim korovom, jer je jedan od najjačih takozvanih alergena.

Čak 10 odsto žitelja EU pati od alergije na ambroziju. U Srbiji, najugroženija ambrozijom je Vojvodina. Ova jednogodišnja korovska biljka širi se neverovatnom brzinom. Cveta u proleće, i tada za alergične ljude počinju tegobe. Kvalitet života im biva narušen, jer svakodnevno otežano disanje i pojačano curenje iz nosa samo su osnovni i najblaži simptomi alergijske reakcije. A dešavaju se pravi napadi, koji liče na astmatične. Najnoviji podaci ukazuju da se u svetu sve češće beleže smrtni slučajevi izazvani preteranom alergijskom reakcijom na ambroziju!Taj korov, kako za Dr Kurir kaže dr Mirjana Mišić, može da raste svuda.- Samo jedna biljka proizvede i do osam milijardi polenovih zrna. Polen ambrozije uzročnik je polenske alergije u čak 50 odsto slučajeva. Kod najosetljivijih osoba čak i mala koncentracija polenovih zrna ambrozije može da izazove jaku alergijsku reakciju koja je praćena otežanim disanjem, kijanjem, svrabom u nosu i grlu sa pojačanom sekrecijom, pečenjem i suzenjem očiju, kao i otokom očnih kapaka - kaže dr Mišić i dodaje da je alergija prekomerna reakcija odbrambenog sistema organizma na materije koje su inače neškodljive.- Osim polena, alergiju mogu da izazovu i grinje iz kućne prašine, životinjske dlake, različita hrana, lekovi i druge supstance - navodi ona.Kako kaže, svetski stručnjaci sve više preporučuju razne preparate za zaštitu organizma od alergija.

Ekipa Dr Kurira

Zaštitite se na vreme!Dr Mirjana Mišić kaže za Dr Kurir da kod nas postoji sprej za nos "nasaleze allergy", sprej za koji je u kliničkim studijama dokazano da sprečava i ublažava simptomi alergije.- Sprej sadrži celulozu u obliku finog praha. Kada dođe u kontakt sa sluzokožom nosa i ždrela, oblaže ih i stvara nepropusnu barijeru za alergene. Na taj način se sprečava nastanak alergijske reakcije. Ukoliko su simptomi već prisutni, upotrebom spreja brzo i efikasno smanjuje se kijanje, zapušenost, curenje i svrab nosa i suzenje očiju. Sprej je potpuno bezbedan i za decu od 18 meseci, trudnice, dojilje, sportiste i sve druge - objašnjava ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track