Stres smanjuje mozak

Istraživanje

Stres smanjuje mozak

Život -
Ove promene posle traume nisu trajne jer su istraživanja pokazala da posle terapije dolazi do poboljšanja u mozg

TOKIO - Emotivni stres od prošlogodišnjeg cunamija u Japanu kod nekih preživelih doveo je do smanjivanja mozga, utvrdili su japanski naučnici koji su iskoristili jedinstvenu priliku da prouče učinke traume na mozak.

U pokušaju da bolje razumejuu posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), naučnici su uporedili snimke mozga 42 zdravih adolescenata, snimljene u okviru ranijih istraživanja sprovedenih 2 godine pre potresa i cunamija koji su pogodili Japan prošle godine, s novim snimcima napravljenim 3 do 4 meseca nakon katastrofe.

Istraživanje, objavljeno u časopisu "Nature Journal Molecular Psyćiatry", pokazalo je da je kod osoba kojima je dijagnostikovan PTSP došlo do smanjenja obima orbitofrontalnog korteksa - dela mozga koji je uključen u donošenje odluka i emotivni odgovor.

"Promene u volumenu orbitofrontalnog korteksa u vezi su s težinom simptoma PTSP-a", kazao je Atsuši Sekigući, vođa istraživanja sa Univerziteta Tokohu.

Ranija istraživanja su pokazala da u mozgu pacijenata s PTSP-om dolazi do promena, ali ovo je prvo koje je pokazalo u kom delu dolazi do promena usled traume.

"Mislimo da ove promene nisu trajne, jer su dosadašnja istraživanja pokazala da posle terapije dolazi do poboljšanja u mozgu", kazao je Sekigući, koji je podsetio da su sve osobe obuhvaćene istraživanjem živele na području grada Sendaija koji je bio zahvaćen potresom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track