LEKOVITA MOĆ TAMJANA: Pomaže kod izlečenja najgorih oblika raka, astme, depresije...
Foto: Profimedia

Sve blagodeti najstarijeg mirisa

LEKOVITA MOĆ TAMJANA: Pomaže kod izlečenja najgorih oblika raka, astme, depresije...

Život -

Tamjan se dobija od drveta bosvelija i predstavlja aromatičnu smolu. Drvo od kojeg se dobija tamjan raste u oblastima Azije I Afrike, a njegov miris je jedan od najstarijih mirisa.

Pre 5.000 godina ova biljka je bila vredna koliko i zlato. U Egiptu je korišćen za balsamovanje mumija.

Tamjan se danas primenjuje u aromaterapiji, kozmetici, masaži, ali njegova najpoznatija primena je u religijskim običajima. Ono što gotovo u opšte nije poznato u vezi sa tamjanom je, kako mnogi tvrde, da se primenjuje u lečenju najopakijih bolesti.

Već hiljadama godina indijski tamjan se koristi za lečenje artritisa, zaceljivanja rana, jačenje ženskog hormonalnog sistema i zaštitu od patogenih mikroorganizama. Prema verovanju svakodnevno kađenje kuće tamjanom donosi dobro zdravlje svim ukućanima.

Na Bliskom istoku ljudi žvaću smolu tamjana i na taj način održavaju zdravlje usne šupljine. Tako održavaju zdravlje zuba i desni. Tamjan sprečava infekciju zbog svojih antimikrobnih svojstava.

Aktivni lekoviti sastojci tamjana su seskviterpeni ugljovodonici, monoterpeni, diterpeni i bosvelijske kiseline.

Bosvelijske kiseline su najvažniji sastojak tamjana. Imaju antiupalno delovanje i efikasni su u ublažavanju bola uzrokovanog artritisom, ali za razliku od lekova koji se obično koriste, ne uzrokuju nuspojave.

Tamjan poboljšava cirkulaciju i protok krvi kroz krvne sudove oštećene upalom što dodatno pomaže zglobovima ugroženim artritisom. Njegovo antiupalno dejstvo pomaže i kod Kronove bolesti i cisti.

Neka istraživanja su pokazala da tamjan može pomoći i u lečenju nekolikih vrsta karcinoma – malignih melanoma, raka mokraćne bešike i tumora na mozgu.

A ovako deluje na nervni sistem!

Potvrđeno je da ekstrakt tamjana, tamjanov acetat, smanjuje neurološka oštećenja, olakšava depresiju i napetost, sprečava bolesti krvnih sudova i smanjuje nivo holesterola.

U aromaterapiji tamjan se koristi za olakšanje stresa, napetosti, histerije i depresije.

Masaža i kupka sa uljem od tamjana mogu da pomognu kod menstrualnih bolova i upale mokraćnih kanala.

Terapija uljem tamjana pozitivno deluje na disajne puteve i olakšava bronhitis, astmu, sinusitis, česte prehlade i alergije. Nakapajte na ruku par kapi ulja i udiše ih nekoliko puta dnevno ili se inhalirajte tinkturom tamjana (1 kašika na litrar vruće vode).

Smatra se da tamjan može da pomogne i kod hrkanja, tako što se uljem tamjana mažu vrat, grudi i područje oko nosa.

Ova biljka svoju primenu ima i u negovanju kože – pomaže kod akni, ožiljaka, strija, bora i rana. Ako ste ipak pomalo skeptični i ne biste da rizikujete neku reakciju na koži, tamjan se u ovu svrhu koristi već hiljadama godina i do sada nisu primećene nikakve nuspojave. Pored toga, toksikološka istraživanja su potvrdila da su ekstrakti tamjana sigurni za spoljnu i unutrašnju upotrebu. Sa druge strane, ne bi trebalo koristiti čisto ulje tajmana, već razređeno sa baznim uljem ili vodom.

Takođe, osobe koje piju lekove za razređivanje krvi, pate od visokog pritiska, trudnice i dojilje ipak ne bi trebalo da koriste tamjan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track