Lažni lekovi

Aleksandar Tucović, Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS)

Lažni lekovi

Život -
A farmaceutske kompanije procenjuju da je na svakih 1.000 uloženih dolara moguća zarada od čak 500.000

Falsifikovani ili lažni lekovi su globalni problem i predstavljaju pravu ilegalnu industriju. U 2010. godini je na tržištu falsifikovanih lekova procenjen obrt od preko 75 milijardi dolara, s procenom rasta od 20 odsto godišnje.

A farmaceutske kompanije procenjuju da je na svakih 1.000 uloženih dolara moguća zarada od čak 500.000, zbog čega je ovo među najprofitabilnijim kriminalnim aktivnostima, koja nosi najmanji rizik za počinioca.

U poslednjih nekoliko godina čine se veliki napori na međunarodnom planu, ali i na nacionalnim nivoima, da se ova pojava suzbije. I Srbija daje svoj doprinos. Jer, falsifikovani lekovi mogu da imaju različite negativne posledice po zdravlje ljudi.

Dovode do produženja bolesti, njenog pogoršanja i razvoja novih patoloških poremećaja. Uz to su moguće i opasne neželjene reakcije kao što su alergije, a nekada mogu da uzrokuju smrt bolesnika. Na osnovu Zakona o lekovima, promet medikamentima obavlja se isključivo u apotekama. Zabranjena je prodaja preko interneta i oglasa. Stoga, upozoravamo građane da ne kupuju lekove van apoteka, jer mogu da budu falsifikati. ALIMS će, kao doprinos borbi protiv ovog problema, osim dosadašnje edukacije preko medija, izdati poučne flajere kako bi se najšira javnost upoznala s opasnostima koje falsifikovani lekovi predstavljaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track