Depresija se ne leči telefonskom terapijom

Istraživanje

Depresija se ne leči telefonskom terapijom

Život -
Kod 32 odsto pacijenata koji su išli na terapiju licem u lice došlo je do potpunog povlačenja bolesti, dok se u telefonskoj grupi to dogodilo u samo 19 odsto slučajeva

ČIKAGO - Osobe koje pate od težeg oblika depresije će češće biti istrajne u terapiji ukoliko se ona obavlja telefonski, ali na dužu stazu kontakt sa psihijatrom licem u lice daje bolje rezultate, utvrdio je američki tim stručnjaka sa Nortvestern univerziteta u Čikagu.

Njihovom studijom je obuhvaćeno 325 osoba kojima je dijagnoziran težak depresivni poremećaj. Deo njih je imao 18 seansi razgovora sa psihijatrom preko telefona, dok su ostali odlazili kod psihijatra na terapiju, prenosi AFP.

Među onim pacijentima koji su imali telefonsku terapiju pre vremena je odustao 21 odsto, dok je kod onih koji su imali direktne razgovore s psihijatrom odustalo 33 odsto.

Posle šest meseci kod svih pacijenata u obe grupe je registrovano poboljšanje. Kod 32 odsto pacijenata koji su išli na terapiju licem u lice došlo je do potpunog povlačenja bolesti, dok se u telefonskoj grupi to dogodilo u samo 19 odsto slučajeva.

Čikaški tim zaključuje da lično prisustvo terapeuta očigledno pomaže depresivnim osobama da očuvaju poboljšanje raspoloženja, kao i da nauče da se i po prestanku seansi izbore sa depresivnim sklonostima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track