NAUČNICI REŠILI SVE NEDOUMICE: Ovo povrće se smatra jednom od najlekovitijih,  a sad je dokazano da štiti od nekih oblika RAKA
Foto: Shutterstock

NOVO ISTRAŽIVANJE

NAUČNICI REŠILI SVE NEDOUMICE: Ovo povrće se smatra jednom od najlekovitijih, a sad je dokazano da štiti od nekih oblika RAKA

Život -

Beli luk odavno slovi kao jedna od najzdravijih namirnica. Čak ga i narodna medicina smatra ga jednom od najlekovitijih biljaka.

U nedavnoj studiji koju su objavili naučnici sa Univerziteta Notingen ustanovljeno je da beli luk smanjuje rizik od pojave nekih oblika raka, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2, piše Independent.

Nadalje, koliko će vam beli luk pomoći, pomoći o načinu na koji je pripremljen, iako naućnici još dvoje oko toga koji je način pripreme najbolji.

Beli luk proizvodi mnogo različitih sumpornih jedinjena, bez obzira na to da li samo narezan, fermentiran u alkoholu ili stisnut kako bi se od njega dobilo ulje.

Ti sumporna jedinjenja imaju uticaj na 'gasovite signalne molekule' poput azotnih oksida i sumpor-vodika koji se prirodno proizvode u ljudskom telu.

foto: Shutterstock

Izmenjeni oblici gasovitih signalnih molekula mogu da se nađu kod ljudi obolelih od raznih bolesti i mogu da imaju velik uticaj na međusobnu komunikaciju ćelija i održavanje ravnoteže u organizmu.

"Te molekule daju biljkama ekološku prednost kad rastu u divljini', kaže doktor Piter Rouz, autor studije.

"Međutim, osim toga, one su takođe biološki aktivne u ćelijama i tkivima sisara, iako još ne znamo kakva je njihova uloga u metabolizmu ljudi".

I dok se još raspravlja o najboljem načinu pripremanja belog luka, naučnici se slažu da je upravo beli luk jedna od biljaka s najvećom sposobnošću obnavljanja.

"Unutar ovog područja ima mnogo mogućnosti da se pronađu načini kako smanjiti rizik od neke bolesti i kako popraviti ljudsko zdravlje. Ali na kraju se sve svodi na fundamentalno pitanje o tome kakvu ulogu imaju ta jedinjena u našem metabolizmu', kaže doktor Rouz.

"Pred nama je još mnogo posla i istraživanja tih neobičnih sumpornih jedninjena u našoj ishrani", rekao je on.

foto: Shutterstock

Kurir.rs/Indipendent/Foto Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track