DR RADMILA KOSIĆ ZA LENU: Noćno umokravanje se uspešno leči, ali ne kažnjavanjem!
Foto: Shutterstock

potražite pomoć ako je dete starije od pet godina

DR RADMILA KOSIĆ ZA LENU: Noćno umokravanje se uspešno leči, ali ne kažnjavanjem!

Život -

Ovo je jedan od najčešćih problema u detinjstvu i može trajati veoma dugo ukoliko se ne leči na vreme, upozoravaju stručnjaci, a o njemu se uglavnom ćuti

Noćno umokravanje (enureza) jedan je od najčešćih problema dečjeg doba, a u uzrastu do pet godina svako četvrto dete ima poremećaj pražnjenja bešike. Pre polaska u školu, svako deseto dete se noću upiški, a procenjuje se da u Srbiji ovaj problem ima oko 150.000 dece.

Pitanje da li se dete noću umokrava od ove godine postavlja se na sistematskom pregledu za upis u prvi razred, jer je to poslednji čas kad bi trebalo da se problem reši i da se otkrije pravi uzrok dnevnog ili noćnog umokravanja. Ranije smo smatrali da će roditelji sami prijaviti problem mnogo ranije, ali došli smo do zaključka da, ukoliko sami ne pitamo, roditelji retko kad to kažu. Oni se obično lekarima obrate za pomoć tek kada dete treba da krene na rekreativnu nastavu ili onda kada im dosadi da se s tim problemom bave u svojoj kući", objašnjava dr Radmila Kosić, pedijatar u Domu zdravlja Zvezdara.

foto: Kurir

Ukoliko je dete potpuno zdravo, nema nikakve probleme sa dnevnim umokravanjem i ima ne manje od pet godina, onda je reč o monosimptomskoj enurezi, a to znači, kako se u našem narodu kaže, da dete ima čvrst san.

"Kada nam se roditelj obrati za pomoć, najvažnije je uzeti dobru anamnezu. Prvo treba porazgovarati i pitati roditelje kakve su navike deteta, da li pije previše tečnosti pre spavanja i tokom noći, da li je dete u poslednjih šest meseci bilo suvo. Ukoliko je dete imalo period od 6 meseci da nije mokrilo noću, onda to već nije primarna nego sekundarna enureza, pa možemo razmatrati da li je eventualno došlo do nekog stresa, da li se rodio mlađi brat ili sestra, da li ima problema u porodici, da li je dete pošlo u školu ili vrtić ili se promenila neka rutina spavanja... Kada isključimo sve bolesti i imamo posvećene roditelje, onda krećemo u rešavanje problema. Najvažnije je istaći da kažnjavanje ne dolazi u obzir, neće imati nikakvog efekta, jer ne treba zaboraviti da dete to radi nevoljno. Veoma je važno razgovarati sa detetom, imati beskrajno strpljenja i nijednog trenutka ne treba zaboraviti da je najteže upravo detetu", objašnjava dr Kosić.

Alarm i lekovi "Lečenje noćnog umokravanja započinje se sa navršenih pet godina i u zavisnosti od osnovnog poremećaja, koristi se alarm koji treba da probudi dete. On se stavlja na donji veš, a kada se jave prve kapljice urina, uključuje se zvono i tada je potrebno da roditelj odvede dete do toaleta. Alarm može da pomogne kod dece koja imaju mali kapacitet mokraćne bešike, međutim, ako je uzrok preveliko lučenje mokraće tokom noći, gde dete još uvek nema razvijenu hormonsku osovinu koncentracije urina tokom noći, onda se odlučujemo za uvođenje medikamenata ili lek koji se dobija na recept, a koji je veoma efikasan. Pored toga, veoma je važno da se ograniči večernji unos tečnosti, kao i unos jako slanih ili slatkih namirnica", ističe dr Kosić.

Tri uzroka Za pojavu noćnog mokrenja veoma je važna genetska predispozicija. U osnovi ovog problema nalaze se tri poremećaja koja mogu biti prisutna i istovremeno. Jedan od njih je povećano stvaranje urina u toku noći (noćna poliurija) usled poremećenog lučenja antidiureznog hormona (vazopresina), drugi je smanjen funkcionalni kapacitet bešike, a treći povišen prag za buđenje, gde su deca "tvrdi spavači".

foto: Shutterstock

Vi pitate Lenin lekar odgovara

Imamo dete od 4 godine i upiški se skoro svake noći, prvo smo ga grdili, a sada nas je samo sramota. Šta da radimo? - To je problem koji se dešava u okviru porodice. Nije to neka sramota, to je prosto jedan napor, jer treba dići dete tokom noći, prati posteljinu, veš... Drugo, remeti detetu san, remeti san roditeljima koji postaju nervozni kad ustanu 4 do 5 puta tokom noći. Dete ima 4 godine i to nije zabrinjavajuće stvar, ali tu verovatno postoji neki problem u unosu tečnosti preko dana, u kasnom konzumiranju tečnosti i verovatno korišćenju pogrešne hrane pre spavanja. Izbegavajte da dajete detetu šećer, gazirana pića i mleko pred spavanje i kažite svom pedijatru da imate problem.

Imam utisak da se moje dete koje ima 3 godine namerno upiški u krevet kada se prethodnog dana naljutimo na njega. Da li je to moguće? - To nije moguće, ne može dete da se svesno upiški, naročito ne u tom uzrastu. Možemo da razmišljamo da je dete u stresu, od grdnje i ljutnje pa napravi sekundarnu enurezu. Ne treba da se ljutite na dete, jer ono to ne može da kontroliše.

Mom detetu se desi da se toliko zaigra da se upiški tokom dana. Da li o tome treba obavestiti lekara? - To rade sva deca između treće i četvrte godine kad ih mrzi da prekinu igru ili gledanje crtanog filma i onda kada više ne mogu da izdrže, obično se umokre, jer ne stignu do toaleta. Ako se to samo povremeno dešava, onda ne zahteva brigu niti tretman. Dete možda treba opomenuti nekoliko puta da mora da ode u toalet da isprazni bešiku i to se može rešiti za nedelju dana.

foto: Kurir

(Kurir, Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track