Imamo svetski tim

Savet stučnjaka: Prim. dr sci. med. Vladimir Kovčin, direktor KBC „Bežanijska kosa“

Imamo svetski tim

Život -

U KBC „Bežanijska kosa“ osnovana je pre dve godine Klinika za onkologiju, koja nosi ime francuskog prof. dr Žorža Matea, naučnika koji je uradio prvu transplantaciju koštane srži na ljudima 1958. godine, a čuven je jer je spasao naše ozračene atomiste iz Vinče.

Svi lekari na bežanijskom Odeljenju medikalne onkologije su supspecijalisti i završavaju doktorate, a već imaju desetogodišnje iskustvo u sprovođenju kliničkih studija. E, taj mladi, savremeni tim već četvrtu godinu bez publiciteta ispituje efikasnost vakcine protiv raka pluća slične čuvenoj „kubanskoj“.

To su prof. dr Miroslav Granić, direktor Klinike, dr Zafir Murtezani, načelnik Odeljenja medikalne onkologije, dr Sanja Kostić, šef odseka konzilijarne dijagnostike, i dr Zoran Andrić. Rezultati te studije biće objavljeni sledeće godine. S ponosom prvi put javno obaveštavam da moji saradnici to rade.

Ova „vakcina“ se primenjuje kod bolesnika koji su primili prvu liniju citostatske terapije za nesitnoćelijski karcinom pluća i kod kojih je postignut terapijski odgovor. Cilj njene primene je da pojača imunitet protiv karcinoma pluća. Namera je da se stanje postignuto lečenjem citostaticima što duže održi, da se odloži progresija bolesti. Tokom nedavno održanog kongresa Američkog udruženja kliničkih onkologa (ASCO) u Čikagu tim s Klinike „Dr Žorž Mate“ s Bežanijske kose dobio je posebno priznanje za rad, za jednu drugu studiju u kojoj se leče bolesnici oboleli od karcinoma pluća.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track