RAK DOJKE JE ČEŠĆI KOD ŽENA KOJE JEDU OVU VRSTU MESA: Promenite ishranu i zaštitite zdravlje
Foto: Shutterstock

ŽENE, OPREZ!

RAK DOJKE JE ČEŠĆI KOD ŽENA KOJE JEDU OVU VRSTU MESA: Promenite ishranu i zaštitite zdravlje

Život -

Istraživači su otkrili da prečesto uživanje u jelima sa junetinom, svinjetinom i jagnjetinom izlaže žene većem riziku od raka dojke, piše Lepa & Srećna. One žene koje jedu crveno meso ugrožene su znatno više - rizik od razvoja karcinoma dojke veći je za 23 odsto! Novim istraživanjem obuhvaćeno je 42 hiljade žena, a postavljena je dijagnoza karcinoma dojke kod 1536 ispitanica. Sve obuhvaćene su već imale karcinom dojke u porodičnoj istoriji. Najmanji rizik otkriven je kod žena koje su najmanje jele crveno meso, a 15 odsto je bio manji rizik kod onih koje su jele piletinu. Navike u ishrani utvrđene su pomoću upitnika, a stil života je potvrdio i da žene koje češće jedu meso takođe konzumiraju ukupno više kalorija, veća je incidenca da puše i da piju alkohol. Studiju je obavio američki Nacionalni institut za zdravlje i ekologiju, a dr Dejl Sendler kaže da slika nije u potpunosti jasna jer nije sigurno kako bi se faktori rizika odrazili kod žena bez slučajeva karcinoma u porodičnoj istoriji. POPULARNI VITAMIN ZA DIJETU: visoke doze omogućavaju brže mršavljenje KAKO DA SPREMITE ŠVEDSKI KROMPIR OVA HRANA SPREČAVA RAK DEBELOG CREVA

Kurir.rs / Lepa & Srećna

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track