DR ALEKSANDAR ADAMOVIĆ ZA LENU: Celulit nije samo estetski problem
Foto: Profimedia

ZABLUDA JE DA SE LEČI GLADOVANJEM

DR ALEKSANDAR ADAMOVIĆ ZA LENU: Celulit nije samo estetski problem

Život -

Kriva kičma, ravna stopala, proširene vene, loše životne navike samo su neki od razloga što vam koža liči na narandžinu koru. Prvo treba odrediti uzrok nastanka bolesti, pa tek onda pristupiti lečenju

Sama izreka da je izgled tela odlika zdravlja dovoljno ukazuje da neprijatni celulit nije samo estetski problem. S napretkom medicine postalo je jasno da je ružna kora na našoj koži, koja podseća na narandžinu, bolest pod čijom šifrom se podrazumeva ginoidna lipidna distrofija.

foto: Dragana Udovičić

Šta to zapravo znači, zašto dobijamo celulit, koja zdravstvena stanja mogu dodatno da ga probude i prodube, ima li uopšte leka, objašnjava nam specijalista dermatovenerologije, prim. dr Aleksandar Adamović. - Celulit je bolest vezivnog tkiva kože, a glavni uzrok nastanka je poremećaj mikrocirkulacije potkožnog tkiva.

Zašto se to događa? - Vezivno tkivo koje podupire masne ćelije gubi potpornu ulogu. Oštećuje se, zadebljava, postaje propustljivije i dozvoljava prolazak tečnosti u međućelijski prostor. Tu se nagomilavaju štetne materije, a sve to onemogućava da neophodne hranljive materije pređu u ćelije. Jednostavnije rečeno, masne ćelije počnu da putuju prema površini kože.

Da li bolesti koje već imamo mogu da dovedu do ovog stanja? - Naravno, tu se, pre svega, misli na oslabljenu cirkulaciju, odnosno bolesti krvnih sudova, bubrega, propadanje mišićnog tkiva...

foto: Profimedia

VRUĆINA TERA NA GREŠKE Da li su vrućine koje nas obaraju ovih dana doprinele da simptomi postanu izraženiji? - Usporeni smo, fizički neaktivni, spas tražimo u nekoliko hladnijih kvadrata. To, opet, uzrokuje da preterano sedimo, ali i da se pogrešno hranimo.

Na +35 teško je otići do pijace. - Nije lako, ali treba unositi više voća i povrća, izaći u jutarnjim i večernjim satima. A stres zbog vremenskih uslova utiče na pojavu celulita, baš kao i kalorična ishrana, odnosno nedovoljan unos tečnosti. Fizička neaktivnost produbljuje i hormonske poremećaje, koji takođe utiču na pojavu celulita, pojavi narandžine kore doprinosi i trudnoća, ali i nošenje veoma uske odeće koja ometa cirkulaciju. Razlog mogu da budu i visoke potpetice.

Žene su, znači, ugroženije. - Jesu i zabluda je da se javlja samo kod gojaznih. Nisu pošteđene ni mršave žene, čak ni one koje se bave sportom. I to ne samo zbog toga što pogrešnim izborom odeće i obuće kaleme celulit. Naime, kod žena masno tkivo čini 25-30 odsto, kod muškaraca samo 15 odsto kad su zdravi i normalne kilaže. Uz to, kod žena hormon estrogen više zadržava vodu u organizmu.

KAD KOŽA POPUŠTA Dodatne masnoće i otrovi onda pomažu stvaranju celulita. - Mast ne može da se razgradi pa počinje da se kalemi, najčešće prvo na butinama i sedalnoj regiji, istanjujući kožu koja popušta pod pritiskom. Može i limfu da zaustavi, javljaju se edemi.

Kako se izboriti s ovom bolešću? - Pre svega, treba se kompletno zdravstveno pregledati i tačno utvrditi koje još probleme imamo koji pogoduju stvaranju celulita. Treba znati i da lečenje ne može, kako to neki tvrde, da traje kratko. Nekad se put uklanjanja celulita meri mesecima, a kod osoba koje su genetski sklone slabostima vezivnog tkiva to neće biti moguće.

Šta preporučujete? - Terapija treba da bude individualna, kompleksna, usmerena na sve faktore nastanka celulita. Cilj je da se spreči gomilanje masti i ubrza njihova razgradnja. Ubrzan protok krvi i limfe kroz zahvaćeno područje mora da bude prioritet.

foto: Shutterstock

PROCENA ZDRAVLJA PRIORITET Kako se to postiže? - Endermološke LPG mašine, infracrvena svetlost, biološki laser, krioterapija, UZ i radijalni udarni talasi će pomoći. Ali pre upotrebe ovih tehnologija u lečenju celulita treba izvršiti stručnu procenu opšteg zdravstvenog stanja i stadijuma drugih i ove bolesti. Ključ uspeha može da bude kombinacija više tretmana jer neki pozitivno utiču na cirkulaciju, drugi na vezivno tkivo. Svi ovi tretmani su bezbedni.

Pomažu li anticelulitne kreme? - Treba da se koriste samo one kreme za koje je dokazano da imaju aktivne supstance koje mogu da razgrađuju masnoće. U kliničkoj praksi su dokazane kao delotvorne kreme koje sadrže enzim mukopolisaharidozu.

A masaža? - Prilikom nanošenja anticelulitnih preparata blaga masaža stimuliše cirkulaciju i potpomaže izbacivanje tečnosti iz tkiva, a sa njima i štetnih materija. Gruba masaža može da bude kontraproduktivna.

ODREDITE STEPEN PROMENA 0 - glatka i čvrsta koža 1 - efekat pomorandžine kore vidljiv samo kad se koža uštine ili pri kontrakciji mišića stražnjice 2 - površina i dublji sloj kože istanjeni - promena je vidljiva u stojećem stavu 3 - na dodir se oseća promena, vidljiva i u stojećem i u ležećem stavu 4 - sitni čvorići, mikronodule (2-20 mm), često su bolni na dodir 5 - nepovratne promene, izražena fibroza: stvoreni su veliki čvorovi (makronodule)

BROJNI UZROCI - slabost vezivno-potpornog aparata - proširene vene - slaba cirkulacija - strije - slaba limfna drenaža - bolesti bubrega - kriva kičma - ravna stopala - genetska predispozicija - neredovna/nekvalitetna ishrana - konzumiranje duvana i alkohola - fizička neaktivnost - stres

OBRATITE PAŽNJU! Intenzivno vežbanje u teretani, kojim mnogi pokušavaju da umanje vidljivost celulita, uopšte se ne preporučuje! Može da bude krajnje kontraprouktivno jer se snažnim kontrakcijama mišića jače guraju masne naslage, mogu da se zaglave u okcima mreže vezivnog tkiva i još više iskomplikuju situaciju. Plivanje, pilates, vežbe istezanja i vožnja bicikla umanjuju probleme koje izaziva celulit.

SAVET PLUS Bez obzira na uzroke nastanka, sve terapije u borbi protiv celulita podrazumevaju manje soli u ishrani. Ne treba preterivati ni sa unošenjem tzv. medicinske soli bez natrijuma jer višak kalijuma u njima može da prouzrokuje dodatne tegobe, od oboljenja bubrega, preko krvarenja iz želuca i creva, oštećenja mišića, do tumora. Namirnice začinite peršunom, bosiljkom, ruzmarinom, belim lukom, limunom - vrlo brzo ćete se navići na nove, zdrave ukuse. Zabranjeni su masna mesa i jela, pekarski proizvodi, slatkiši, gazirana pića, alkohol.

(Branka Mitrović, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track