Fantastična biljka

Bosiljak je lekovita biljka koju su koristili još stari Egipćani

Fantastična biljka

Život -
Štiti telo od dejstva slobodnih radikala i sprečava pojavu astme, upale zglobova i nekih vrsta raka

Za bosiljak su znali još stari Egipćani! Jer prvi pisani trag o njemu star je 4.000 godina i potiče upravo iz starog Egipta. To je zeljasta, vrlo mirisna biljka, ovalnih i najčešće zelenih listova. Raste u raznim delovima sveta, a prvobitno je uzgajana u Aziji. Rimljani su verovali da će muškarac zauvek voleti ženu od koje je primio grančicu bosiljka.

Izuzetno je cenjen kao začin na svim meridijanima, a koristi se za lečenje mnogih bolesti. U ajurvedi, istočnjačkoj medicini, jedna vrsta bosiljka (ocimum tenuiflorum) koristi se za lečenje dijabetesa, astme, impotencije, kamena u bubregu, neplodnosti i alergija. Jak je antioksidans i štiti telo od slobodnih radikala, sprečavajući razne bolesti, među kojima su astma, osteoartritis i reumatoidni artritis.

Usporava starenje ćelija i nastanak nekoliko vrsta raka. Sadrži betakaroten, koji se u telu pretvara u vitamin A. Štiti srce i krvne sudove. Bosiljak je dobar izvor vitamina B6 i magnezijuma. Vitamin B6 sprečava nakupljanje potencijalno opasnog jedinjenja homocisteina. Iako je on proizvod ćelijskog metabolizma, može da ošteti krvne sudove.

A magnezijum blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem jer opušta mišiće i krvne sudove, osnažuje srce i deluje preventivno protiv infarkta. Istraživanja su pokazala da ulje bosiljka povoljno deluje na imunitet. Sveži listovi i ulje bosiljka imaju antibakterijska i antiseptička svojstva, te mogu da se koriste u lečenju infekcija. Bosiljak možete koristiti i lokalno tako što ćete listove staviti na ranu.

Tako se sprečava bakterijska infekcija. A čaj od bosiljka je osvežavajući i zdrav napitak. Priprema se tako što se naseckani listovi preliju vrelom vodom, odstoje osam minuta i procede se.

Blagodati bosiljka- snažan je antioksidans- prirodni je antibiotik- jača imunitet- sprečava oksidaciju holesterola- štiti srce i krvne sudove- pomaže u borbi protiv infekcija- smanjuje upale uzrokovane artritisom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track