Lekovita snaga misli

Primenjena psihologija - autosugestija i hipnoza kao lek za stomačne probleme

Lekovita snaga misli

Život -
Bolovi u stomaku i sindrom nervoznih creva, ukoliko nisu simptomi neke bolesti, uspešno se uklanjaju hipnozom

Verujete li da vaše misli imaju energiju i da mogu da vam pomognu? Ne? A zašto kad upravo na tim principima funkcionišu sugestija, autosugestija i hipnoza. Probajte. Nije nikakva tajna da se većina alternativnih terapeutskih metoda zasniva na prostoj sugestiji.

S druge strane, mnoge naše tegobe su psihosomatskog porekla ili, jednostavno rečeno, dolaze iz glave. Razni bolovi u stomaku, nepravilnost u radu žlezda, glavobolja...

Marijo Kržić, hipnotizer, objašnjava za Dr Kurir da „problem“ koji je nastao u našoj glavi, odnosno umu, može isto tako i da nestane.- Autosugestija je jednostavna i veoma efikasna, međutim nije je lako primeniti jer ljudska bića su poprilično sumnjičava, teško im je da poveruju u snagu sopstvenih misli. Zbog toga dolaze kod terapeuta. Postoji čitav niz tegoba i bolesti koje se mogu ublažiti ili otkloniti autosugestijom i hipnozom - kaže naš sagovornik.Prema njegovim rečima, dešava se da osoba ima nesnosne bolove u stomaku iako su pregledi isključili bolest.- Poznato je da stres, tenzija, brige i nervoza često uzrokuju tu vrstu tegoba. Poslednjih godina takvo stanje se ublažava hipnozom. Zapravo, svaki problem čiji je uzrok neka emocija može da se ukloni prostom snagom uma - kaže Kržić.On navodi da se osoba prvo uvede u takozvani hipnotički trans ili stanje opuštenosti slično onom tokom meditacije.- Najjednostavnije rečeno, tada je naš svesni deo uma usporeniji i tromiji. Analitički i kritički deo svesti gotovo su uspavani i ne prave barijeru za dejstvo onoga što terapeut govori. To prihvatamo i podsvesno memorišemo. A to što smo zapamtili tokom hipnoze dovodi do promena u ponašanju, navikama i opštim stavovima, što za posledicu ima uklanjanje uzroka problema. Dakle, isti efekat bismo mogli da postignemo i autosugestijom ukoliko bismo bezrezervno verovali u snagu svojih misli - kazao je on.

SamopomoćMarijo Kržić pokazuje čitaocima Dr Kurira kako autosugestija u praksi izgleda.- Ukoliko imate bolove u stomaku, a proverili ste da nije u pitanju bolest, možete da probate da ih uklonite takozvanom balon-tehnikom. Uđite u prostoriju u kojoj vas niko neće ometati. Lezite i pokušajte da se opustite, što više, to bolje. Kada osetite da ste se opustili, fokusirajte svu svoju pažnju na bol koji vas muči, a potom zamislite da je to zapravo veliki naduvani balon u vašem stomaku. Boju izaberite sami. Onda zamislite i posmatrajte kako vazduh lagano izlazi iz balona i kako on postaje sve manji, a njegova boja lagano bledi i pretvara se u vašu omiljenu boju. Dok posmatrate balon koji se smanjuje, zamišljajte da s njim lagano nestaje i vaš bol. Što je balon manji, manje su i vaše tegobe. Zamišljajte ovo lagano, neka se balon smanjuje sve dok ne postane tačkica, a neka potom i ona jednostavno nestane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track