MUŠKARCI, NE ZANEMARUJTE OVE ZDRAVSTVENE PROBLEME Simptomi zbog kojih treba da se javite lekaru
Foto: Shutterstock

obratite pažnju na simptome

MUŠKARCI, NE ZANEMARUJTE OVE ZDRAVSTVENE PROBLEME Simptomi zbog kojih treba da se javite lekaru

Život -

Konstantan suvi kašalj koji traje četiri nedelje ili duže ili promuklost mogu biti znak ozbiljnih bolesti. Zato, obavezno idite na pregled

Često je svrab samo svrab, a bol u mišićima samo to. Ali kad simptomi traju dugo ili počnete da primećujete neke obrasce po kojima se javljaju, možda vam telo daje znak da se događa nešto ozbiljnije.

Zbog ovih simptoma bi uvek trebalo da posetite lekara.

1. Promena na koži koja ne prolazi

Možda ćete misliti da je samo bubuljica koja ne prolazi ili novi mladež, ali nepravilnost na koži može biti karcinom bazalnih ćelija, oblik raka kože koji pogađa muškarce i do dva puta češće nego žene. Pratite teme glave, kapke, vrhove ušiju i leđa - pogotovo ako ste mnogo na otvorenom. Rak bazalnih ćelija nema tendenciju brzog metastaziranja kao melanom, ali što duže odlažete uklanjanje, to problem postaje ozbiljniji.

2. Tegobe s mokrenjem

Odjednom morate da ustajete više puta tokom noći da mokrite ili se osećate kao da vam se mokri, ali je mlaz mokraće slab ili je mokrenje bolno. Često je razlog za to povećana prostata, što nekad u životu oseti čak polovina svih muškaraca. Nekima će biti potrebni lekovi za smanjenje nelagode, a ređe će biti potrebna i operacija kako bi se sprečile komplikacije poput zastoja bubrega. Problemi s mokrenjem mogu upućivati i na druge probleme, poput dijabetesa ili, u retkim slučajevima, raka prostate.

3. Problemi u spavaćoj sobi

Svaki muškarac koji iznenada oseti probleme pri seksu treba da poseti lekara, i to ne samo da dobije recept za vijagru. Nemojte pretpostavljati da ste premladi za erektilnu disfunkciju; ima je oko četvrtina muškaraca starosti od 40 godina i mlađi. Naravno, nekad se javlja zbog stresa i loših navika kao što su pušenje i alkohol, ali erektilna disfunkcija može biti i rani pokazatelj kardiovaskularnih problema.

4. Depresija

Muškarci često ne prikazuju jasno simptome depresije, a mogu biti i ljuti umesto da se povuku i osećaju tužno. Takođe, manje je verovatno da će potražiti pomoć ili uzeti antidepresive. Nizak nivo vitamina B12 i vitamina D povezan je s depresijom, a hroničan bol i bolesti (čak i dijabetes) takođe mogu biti povezani sa psihičkim stanjem.

5. Uporni kašalj

Konstantan suvi kašalj koji traje četiri nedelje ili duže ili česta promuklost mogu biti znak gastroezofagealne refluksne bolesti (poznate i kao GERB). Ako se tokom godina ne proveri, GERB može izazvati rak jednjaka, a stalni kašalj može signalizirati i astmu ili, mnogo ređe, rak pluća ili zatajenje srca.

depresija
foto: Shutterstock

kurir.rs

Bonus video:

01:28

SRPSKA RADNIČKA HRANA ZA KOJU ZNA CEO SVET: Pogledajte kako se pravi tradicionalna UŽIČKA KOMPLET LEPINJA (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track