OVU BILJKU OBOŽAVAMO KAO ZAČIN, ALI TO NIJE SVE: Od LOVORA se pravi odličan sirup, koristi se za INHALACIJU i jača IMUNITET!
Foto: Profimedia

drugačija primena

OVU BILJKU OBOŽAVAMO KAO ZAČIN, ALI TO NIJE SVE: Od LOVORA se pravi odličan sirup, koristi se za INHALACIJU i jača IMUNITET!

Život -

Lovorov list je još od davnina poznat kao odličan začin za mnoga jela, ali i kao lek sa protivupalnim i antiseptičkim dejstvima. U narodnoj medicini lovor se pokazao odlično - osim za ublažavanje smetnji sa varenjem, koristi se kao prirodna pomoć kod gihta i reume, i kod nervoze i nesanice.

Bogat je mineralima poput kalijuma, bakra, mangana, kalcijuma, gvožđa, cinka, magnezijuma, selena, kao i vitaminima B grupe koji su važni za funkcionisanje celog organizma.

List lovora je neprikosnoven kada je reč o uklanjanju respiratornih tegoba, pa se često koristi za inhalaciju.

Sirup od lovorovog lista se preporučuje za jačanje imuniteta, pročišćavanje disajnih puteva i ublažavanje kašlja, bolnog grla i bronhitisa.

lovor
foto: Profimedia

Sastojci

6 svežih ili 8 osušenih listova lovora

2,5 dcl vode

6 kašika smeđeg šećera ili meda

Sok od 1 limuna

lovor
foto: Profimedia

Priprema

Stavite vodu na ringlu, pa kad provri dodajte lišće lovora i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Nakon toga procedite vodu u drugu posudu, dodajte braon šećer i sok od limuna. Sve dobro izmešajte dok se šećer potpuno ne istopi i sirup je spreman.

Sirup čuvajte u staklenoj posudi u frižideru. Rok trajanja je nekoliko dana, zato ovaj sirup pravite u manjim količinama. Pijte do 3 kašičice sirupa dnevno, sve dok ne osetite olakšanje.

lovor
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M./Ordinacija.hr)

Bonus video:

00:58

SAD ĆE DA ME PITAJU ŠTO NISAM URADILA DONJE ZUBE: Milica Todorović žestoko odbrusila hejterima i USIJALA mreže! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track