KURIR TELEVIZIJA

UTICAJ MENOPAUZE NA STVARANJE KANCERA KOD ŽENA: Najvažniji multidisciplinarni pristup i zdravo stanje uma

Život -

Većina žena prolazi kroz menopauzu kao prirodni deo procesa starenja, u proseku oko 51. godine. Smanjena količina polnih hormona dovodi do metaboličkih promena, koje prave dugoročni rizik za nastanak bolesti. U slucaju da je dijagnostikovan rak dojke pre menopauze, neke od terapija mogu dovesti do menopauze naglo i brže nego što ste očekivali.

O uticaju menopauze na rizik od dobijanja kancera dojke u Pulsu Srbije na Kurir televiziji govorile su dr Aleksandra Pikula, specijalista ginekologije i akušerstva i citolog i Ana Dornik iz Udruženje "Žena uz ženu".

One su naglasile da je multidisciplinarni pristup u menopauzi uslov bez koga ne treba raditi uopšte.

Doktorka je naglasila da je rano otkrivanje raka glavni uslov za uspešno izlečenje, rano otkrivanje kancera.

- Mislim da je u kolektivnoj svesti našeg naroda period menopauze označen kao kraj života žene. To je vrlo pogrešno uverenje, koje se generacijski prenosi. Lično mislim da u trenutku kada žena ulazi u menopauzu dolazi do promene ekvilibrijuma čitavog organizma. U menopauzi možemo govoriti o psiho-imuno-neuro-endokrinoj osovini koja je od neverovatnog značaja za sam naš život - kaže doktorka.

Ana Dornik naglasila je da sa dijagnotikovanjem karcinoma dojke moramo da zanmo da život nije stao.

-To je samo jedan izazov, koji ćemo prevazići zdravim stanjem uma, a za to upravo i služi udruženje - kaže Ana.

Bonus video:

03:14

OVO JE NOVOSAĐANKA KOJA PRAVI MASKE ZA GLUVONEME: Kad su svi brinuli samo na sebe, ova devojka sa 5 zanimanja mislila je na sve

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track