Pitamo vas: Da li postoji rešenje za život bez duvanskog dima?
Foto: IStock

Pitamo vas: Da li postoji rešenje za život bez duvanskog dima?

Život -

Koliko je duvanski dim štetan i neprijatan ne samo za pušače nego i njihovu okolinu najbolje znaju oni koji su se ove štetne navike zauvek rešili. Štetnosti pušenja svesni su i sami pušači, međutim pojedinci se iz različitih motiva do danas ipak ne odriču ove loše navike. Prva i najbolja opcija jeste odreći se duvana i nikotina, istog časa i bez odlaganja. Poslednjih godina otvara se prostor i za javne diskusije o manje štetnim opcijama, koje takođe nisu bez rizika jer oslobađaju nikotin, ali predstavljaju bolji izbor u poređenju sa nastavkom pušenja cigareta. Kod ovih alternativa nema sagorevanja niti duvanskog dima, za koji se zna da je među glavnim uzorčnicima bolesti povezanih s pušenjem. Do ovog rešenja došla su savremena naučna istraživanja.

Prednosti alternativa pušenju cigareta

Najpoznatiji takav uređaj je IQOS, koji zagreva duvan umesto da ga sagoreva, čime se eliminiše duvanski dim, kao i proces sagorevanja koji inače nastaje paljenjem cigarete. Glavna razlika između cigareta i alternativa koje zagrevaju duvan jeste upravo u sagorevanju, čijom eliminacijom ovaj uređaj oslobađa 95% manje štetnih sastojaka u poređenju sa cigaretama, iako ni njegovo korišćenje nije bez rizika. Takođe, važno je razumeti razliku između IQOS-a i elektronskih cigareta koje zagrevaju nikotinsku tečnost, dok uređaj za zagrevanje oslobađa nikotin iz patrona pravog duvana.

Promo
foto: promo

Štetne materije u cigaretama koje ova alternativa nema

Prilikom sagorevanja cigarete nastaju ugljen monoksid i katran, koji se godinama taloži u organizmu i dugoročno stvara razne tegobe. S obzirom da IQOS ne sagoreva već zagreva duvan, stvara daleko manji procenat ugljen monoksida, čak do 98% ali i znatno niži nivoi drugih štetnih sastojaka u poređenju sa cigaretama. To nužno ne znači i smanjenje rizika od 98% i zato treba istaći da nije proizvod bez rizika, te da oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost.

Kako se najefikasnije rešiti duvanskog dima

Gašenjem cigarete. Prestanak konzumiranja bilo kog proizvoda na bazi duvana i nikotina je najbolje rešenje. Drugo rešenje može biti informisanje o manje štetnim alternativama koje mogu biti samo deo rešenja za oslobađanje štetnih materija iz duvanskog dima.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track