OVAJ LEK PROTIV BOLOVA U KOMBINACIJI S LEKOVIMA ZA VISOK PRITISAK MOŽE DA BUDE OPASAN: Budite veoma oprezni, ovo je ZABRINJAVAJUĆE
Foto: Shutterstock

STUDIJA

OVAJ LEK PROTIV BOLOVA U KOMBINACIJI S LEKOVIMA ZA VISOK PRITISAK MOŽE DA BUDE OPASAN: Budite veoma oprezni, ovo je ZABRINJAVAJUĆE

Život -

Lek protiv bolova koji se prodaje bez recepta, ibuprofen, predstavlja opasnu kombinaciju sa nekim popularnim lekovima za visok krvni pritisak, otkriva nova studija

Istraživači sa Univerziteta Vaterlo, u Ontariju, Kanada - samo 60 milja zapadno od Toronta - koristili su kompjutersku simulaciju da bi utvrdili da mešavina lekova zajedno može dovesti do značajnog oštećenja bubrega.

Lekovi za hipertenziju uključuju diuretik - koji čini da osoba češće mokri - i lišava telo malo vode. Kombinujte dehidraciju bubrega sa dejstvom druga dva leka i može doći do trajnog oštećenja jetre.

Online kupovina, Hangar, BioTeo, Steva Marić, Angina pektoris, Komplet za srce, Pritisak, Holesterol
foto: Profimedia

Tim upozorava da mnogi ljudi verovatno uzimaju ovu kombinaciju lekova, a da nisu ni svesni štete koju ona potencijalno može da izazove.

- Diuretici su porodica lekova zbog kojih telo manje zadržava vodu - rekla je dr Anita Lejton, istraživač i profesor na univerzitetu.

"Dehidracija je glavni faktor u akutnoj povredi bubrega, a zatim ibuprofen udaraj u bubreg ovim trostrukim udarom. Ako slučajno uzimate ove lekove za hipertenziju i trebate lek protiv bolova, razmislite o acetaminofenu."

Istraživači su apravili kompjuterski simulirano ispitivanje lekova kako bi utvrdili uticaj kombinacije lekova na bubrege, piše Daily Mail.

aspirin, lek, lekovi
foto: Shutterstock

Kao deo simuliranog ispitivanja, dali su hipotetičkim pacijentima različite medicinske profile i pokušali da procene kako će lekovi uticati na njihovo telo na osnovu poznatih faktora rizika. Kombinovali su dvodelni lek za hipertenziju sa uobičajenim lekom protiv bolova - koji se obično prodaje pod brendom Advil - i pokrenuli ga sa jednim simuliranim učesnikom ispitivanja.

Lekovi za hipertenziju često uključuju kombinaciju diuretika i inhibitora RSA, leka koji pomaže u regulisanju krvnog pritiska.

Svaki lek ima uticaj na bubrege

Svaki lek koji osoba koristi ima uticaj na bubrege, iako je često minimalan i kratkotrajan. Ovo je slučaj kada se standardni lekovi za hipertenziju koriste normalno.

Ibuprofen je relativno bezbedan lek protiv bolova, iako je poznato da uzimanje previše u kratkom vremenskom periodu može izazvati značajno oštećenje bubrega ili jetre.

Zbog toga će, kada se neko predozira popularnim lekovima protiv bolova koji se izdaju bez recepta, ponekad biti potrebna transplantacija bilo kog organa.

Voda služi kao prirodni lubrikant u telu i može zaštititi bubrege da ne nanesu deo ove štete.

Bubrezi
foto: Shutterstock

Međutim, kada je osoba dehidrirana diuretikom, njeno telo možda neće imati vodu neophodnu za zaštitu od ibuprofena.

U nekim specifičnim slučajevima, pacijent može doživeti značajno i trajno oštećenje bubrega.

- Nije da će svako ko uzme ovu kombinaciju lekova imati problema - rekla je Lejton.

"Ali istraživanje pokazuje da je to dovoljan problem da treba da budete oprezni."

(Kurir.rs/ Informer)

Bonus video:

02:33

ZANIMLJIVO: Osoba koja nikada nije popila ANTIBIOTIK može da se zarazi rezistentnom bakterijom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track