I leči i hrani

Jabuka, koja je među najstarijem voću na svetu, izuzetno blagotvorno utiče na zdravlje

I leči i hrani

Život -
Utiče na srce i krvne sudove, poboljšava rad bubrega, jetre i žuči, a odlična je za umirenje nerava

Jabuka je stvarno rajsko voće!Potiče iz Evrope, gde je rasla kao divlje drvo još u praistoriji, a pitoma varijanta potiče iz južnog Sibira i Azije. Grci i Rimljani gajili su brojne sorte jabuka, Kelti su smatrali da ima čudotvorna svojstva i da onaj ko pojede jabuku iz čarobnog vrta više nikad neće biti gladan, žedan, bolestan, niti će ostariti. Stara engleska poslovica "An apple a day keeps the doctor away" objašnjava kakve blagodeti ona ima - jedna dnevno i ne treba vam doktor. Danas je jabuka prisutna svuda na planeti.

Sadrži gotovo sve što je potrebno organizmu - sadrži i do 40 mg vitamina C, vitamine A, E, B1, B2 i B6 i beta-karoten. Uz to je bogata i kalijumom, kalcijumom, fosforom, magnezijumom i gvožđem. Sadrži kvercetin, kamferol, miricetin, katehine, antocijanine i brojne druge antioksidante!Zahvaljujući visokom sadržaju fruktoze i glukoze, izvor je energije. Vrlo je delotvorna u borbi protiv virusa, bakterija i slobodnih radikala. Štiti od prehlade i smanjuje rizik od karcinoma debelog creva. Jabuka pozitivno deluje na srce i krvne sudove. Sprečava nakupljanje štetnih materija u krvi i začepljenje krvnih sudova, smanjuje povišeni holesterol.

Zbog bogatstva pektina i celuloze, poboljšava varenje, čuva crevnu floru i pomaže kod proliva i zatvora. Jabuka sadrži i monosaharid fruktozu, šećer koji smanjuje želju za slatkim i ne izaziva promenu koncentracije glukoze u krvi. Sprečava taloženje masti u jetri, pozitivno utiče na rad bubrega, jetre i žuči. Antocijani iz jabuke imaju protivupalno dejstvo, štite jetru, srce i sprečavaju nastanak karcinoma, poboljšavaju imunitet.

Kalcijum i fosfor izgrađuju kosti i zube. Jabuka sprečava karijes, jača i štiti desni. U njoj se krije i triptofan, pa raspoloženje podiže uspešnije od čokolade. Jabuka je odlična za smirenje i uspavljivanje.- jača imunitet- stimuliše rad bubrega, jetre i žuči- štiti od bolesti usne šupljine- podstiče varenje- štiti srce i krvne sudove- smiruje nerve- štiti od bakterija i virusa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track