DIJETA PO KRVNIM GRUPAMA JE NA SPISKU PET NAJGORIH NA SVETU?! Nutricionisti upozoravaju na njenu naučnu neutemeljenost
Foto: Kurir TV, Shutterstock, Ilustracija

zdravlje

DIJETA PO KRVNIM GRUPAMA JE NA SPISKU PET NAJGORIH NA SVETU?! Nutricionisti upozoravaju na njenu naučnu neutemeljenost

Život -

Za ishranu po tipovima krvne grupe sigurno ste čuli, a možda je i praktikujete pa se nalazite među sedam miliona ljudi širom sveta koji se baš tako hrane.

Međutim, s obzirom na to da takav način ishrane nije naučno utemeljen, mišljenja su podeljena - dok na jednoj strani imamo one koji u potpunosti poriču povezanost hrane i krvnih grupa, na drugoj su oni koji podržavaju tu teoriju. Bilo kako bilo, oko jedne stvari su se složili - zdrava ishrana je najvažnija.

O zdravoj ishrani govorile su u jutarnjem programu kurir televizije Verica Đokić, nutricionista, registrovani praktičar kvantne medicine i sertifikovani praktikant kineske medicine i Milka Raičević, dijetetičar-nutricionista.

jutarnji
foto: Kurir Televizija

- Leči nas i pomaže nam samo ono u šta verujemo. 2013. Američka asocijacija nutricionista proučavala je više 1.400 naučnuih teza kako bi se proverila naučna utemeljenost ishrane po krivnim grupama i to se nije desilo. Oni su tada odbacili tu određenu vezu - rekla je Đokić i dodala:

- 2015. Britanci su takođe to odbacili i stavili dijetu po krvnim grupama u prvih pet dijeta koje treba izbegavati. U pet najgorih dijeta. NIko nije vodio neku statistiku koliko je ova ishrana nekome možda pomogla. Ja ne podržavam ishranu koja na bilo koji način kategorizuje ljude. Zagovaram individualni pristup. Ishrana je centar našeg psihofizičkog balansa. Mi kada regulišemo nečiju ishranu moramo da imamo u vidu emotivni aspekt.

jutarnji
foto: Kurir Televizija

Raičević se saglasila i ukazala na vezu stresa i ishrane:

- Činjenica je da nauka potvrđuje da to nije adekvatan način ishrane, ali s druge strane imate placebo efekat. Ako su telo, um i duša prisutni u svakom stavu lečenja onda smo na dobrom putu. Stres je jeste okidač svega, ali ovde pričamo o tome da stres mora da bude potkopan sa našim zdravim bakterijama, sa crevima i proibioticima, da bismo mi mogli da govorimo o ozbiljnim dijeto terapijama. Dijeto terapija nije gladovanje, nego je to stil zdravog načina života. Ne možete vi da gladujete sa tri obroka koje je kreirao vaš nutricionista s skladu sa našim predispozicijama i potrebama.

03:14

DIJETA PO KRVNIM GRUPAMA JE NA SPISKU PET NAJGORIH NA SVETU?! Nutricionisti upozoravaju na njenu naučnu neutemeljenost

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track