NATAŠI ZBOG INFEKCIJE SINUSA UKLONILI POLA LOBANJE: Lečili je antibioticima, pa je dobila ČUDNE SIMPTOME, ovako su otkrili bolest
Foto: mediadrumimages/@natasha_santana / Media Drum World / Profimedia

SREĆNA JE ŠTO JE ŽIVA

NATAŠI ZBOG INFEKCIJE SINUSA UKLONILI POLA LOBANJE: Lečili je antibioticima, pa je dobila ČUDNE SIMPTOME, ovako su otkrili bolest

Život -

Nataša Ginter Santana (26), instruktorka borilačkih veština iz Kalifornije, imala je pet infekcija sinusa tokom 2021. godine i svaku je, po preporuci lekara, lečila antibioticima.

Ali, kako piše Daily Mail, kad se po peti put razbolela, simptomi su bili čudni.

Znala je da je lek prestao da deluje, jer je povraćala, imala jake migrene i promene raspoloženja - bila je ljuta i povlačila je iracionalne poteze.

Lekari su je poslali na skener glave i bili veoma zabrinuti zbog onoga što su videli. Otkrili su da Nataša ima mutiranu verziju gena koji ometa proizvodnju proteina koji podstiče imuni odgovor na strana tela, zbog čega ni antibiotici više nisu delovali.

Utvrđeno je da se sinusna infekcija “preselila” na mozak koji je od sinusa odvojen grupom malih kostiju, uzrokujući apsces koji su lekari mogli da leče samo uklanjanjem dela Natašine lobanje. Sada se, uz pomoć supruga, ova mlada žena vratila svom poslu.

Nataša Santana
foto: mediadrumimages/@natasha_santana / Media Drum World / Profimedia

- Imam prelepog sina po imenu Rejden, moj suprug i ja ćemo proslaviti prvu godišnjicu braka. Ponovo predajem borilačke veštine. Život je divan - prokomentarisala je Nataša.

Posle hitne operacije mozga u decembru 2021. godine, kojom je uklonjena gotovo polovina lobanje, Nataši je ostao veliki ožiljak.

Uklanjanje dela lobanje omogućava lekarima da bolje sagledaju stanje mozga i napredovanje infekcije. Kad je hirurg dobio lak pristup strukturi mozga, isušio je gnojni apsces i uklonio sva okolna tkiva. Posle ovog izuzetno komplikovanog zahvata, Nataša je pet meseci morala da nosi kacigu kako bi zaštitila glavu.

Ali, problemima tu nije bio kraj. Posle kraniotomije doživela je napad i dobila akutnu duboku vensku trombozu, koja se javlja kad se krvni ugrušak formira u velikim krvnim sudovima smeštenim duboko u mišićima i tkivima.

Ukoliko se ne leči, krvni ugrušak može da migrira kroz krvotok i da se zadrži u plućima, uzrokujući po život opasno stanje, odnosno emboliju.

- Nosila sam kacigu i trudila se da ne izlazim iz kuće. Odlazila sam jedino na kontrole kod lekara i nekoliko puta do tržnog centra. Bila sam veoma traumatizovana i plašila sam se da će ljudi slučajno naleteti na mene. Trebalo mi je godinu dana da se oslobodim tog straha - prepričava Nataša.

Nataša Santana
foto: mediadrumimages/@natasha_santana / Media Drum World / Profimedia

Zbog teške operacije koju je imala morala je ponovo da uči da hoda i priča. Suprug, kolege i sin u tome su joj pružili bezrezervnu podršku.

Lekari su joj savetovali da se ne gleda u ogledalu kako ne bi doživela šok zbog promene koja je usledila posle operacije.

Prošle godine, u jeku oporavka, Nataša je bila zabrinuta da nikada više neće moći da se bavi borilačkim veštinama.

Tačan uzrok apscesa u njenom mozgu posle upornih infekcija sinusa ostao je nejasan, ali bi mogao da bude povezan sa sposobnošću tela da postane rezistentno na određene antibiotike.

Infekcije sinusa se uglavnom leče antibioticima. Ali, infekcija može da postane rezistentna na antibiotike, posebno ako ih osoba pije često, što dovodi do ponavljajućih ili, pak, hronične infekcije sinusa.

Ukoliko infekcija potraje, ona može da utiče na tanke kosti koje odvajaju sinuse od mozga, da bi na kraju prešle na mozak i stvorile kolekcije zapaljenskog tkiva i gnoja koje se hitno moraju ukloniti hirurškim putem.

Nekoliko meseci posle hirurškog zahvata Nataša Santana više nema otok i bolje se oseća.

- Jedino glavobolje nisu prestale, ali pomirila sam se sa tim i srećna sam što sam živa - kaže ova mlada i hrabra žena.

(Kurir.rs/ Telegraf)

Bonus video:

08:59

VIRUS ZAPADNOG NILA SE MANIFESTUJE I DO 14 DANA OD UJEDA KOMARACA! Doktorka otkrila sve što treba da znate o ovoj bolesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track