Bolest kojoj se ne zna uzrok

Obeležen Svetski dan borbe protiv raka limfoma

Bolest kojoj se ne zna uzrok

Život -
Ovaj oblik kancera kasno se otkriva, a neki od simptoma su otok limfnih žlezda, temperatura, neobjašnjivo mršavljenje

Svakoga dana u Srbiji se otkriju tri nova slučaja obolevanja od limfoma, to jest raka limfnih ćelija, a kod dva do tri puta većeg broja pacijenata on se ne dijagnostikuje na vreme, rečeno je prošle nedelje povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv limfoma. U svetu trenutno živi više od milion ljudi s tim oblikom raka, a 400 osoba dnevno umre od maligne bolesti čiji su uzroci i faktori rizika još nepoznati.Limfom je vrlo složen rak limfnih ćelija i peti najučestaliji tumor na svetu.

Takođe, svrstava se u grupu najbrže rastućih oblika raka. Mogu se izdvojiti njegova dva tipa - Hodžkinov i ne-Hodžkinov limfom i oko 45 podtipova. Od vrste tumora zavisi koliko će osoba koja oboli od ove teške bolesti živeti, ali je globalna stopa smrtnosti skoro 50 odsto. Ona je znatno porasla od 70-ih godina 20. veka, kad je učestalost povećana na oko 80 odsto.Ovaj oblik kancera se, nažalost, vrlo često otkriva u poodmaklom stadijumu, jer pokazuje simptome koji mogu da se dovedu u vezu i s nekim blažim oblicima upala.

Među njima su malaksalost, noćno znojenje, blago povišena temperatura, uvećane bezbolne limfne žlezde, najčešće na vratu, pazuhu i preponama, kašalj, a od ozbiljnijih simptoma gubitak daha, neobjašnjivo mršavljenje, svrab i osip po celom telu. Rezultati globalne ankete sprovedene među pacijentima iz 17 zemalja ukazuju da je pogrešna dijagnoza još česta kod limfoma, što nepovoljno utiče na lečenje.

- Učestale greške kod uspostavljanja dijagnoze, neadekvatna terapija, kao i vreme potrebno da se dođe do tačne dijagnoze ozbiljni su problemi koji još muče zdravstvenu zajednicu kad je reč o pacijentima koji ispoljavaju simptome limfoma - rekla je Maja Kocić, predsednica Udruženja obolelih od limfoma (LIPA).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track