Velika fabrika dečjeg zdravlja

Dr Kurir u poseti Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vojkan Čupić"

Velika fabrika dečjeg zdravlja

Život -
Svakodnevno o dečjem zdravlju brine 170 lekara specijalista i 450 sestara

Dete je bolesno. Pedijatar vas upućuje u prestonički Institut za majku i dete "Dr Vojkan Čupić". Strah vas parališe dok krećete put bolnice. Plačete dok gledate svog mališana. Padaju vam na pamet sve one horor priče koje ste čuli ili pročitali u novinama. Kakvi su lekari tamo, pitate se. Šta ako mora da ostane u bolnici? Ništa.Dr Kurir bio je na licu mesta i uverio se da tamo stvarno "ginu" za svako dete.Prim. dr Dragutin Tričković, direktor Instituta, za Dr Kurir kaže da svako dete dobija i uvek će dobijati kompletnu zdravstvenu zaštitu.- Kod nas nema lista zakazivanja. Zakazujemo samo ono što nije hitno i to u dogovoru s roditeljima. Isto tako, u Institutu nema lakih bolesnika. Kod nas se upućuju direktno ili s drugih klinika. Deca nam dolaze iz Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije, a u poslednje vreme nekim čudnim kanalima i sa Kosova. bez uputa. Sve ih primamo - navodi dr Tričković.Kako kaže, najčešće dolaze deca koja imaju razne bolove u trbuhu i takozvanim sezonskim infekcijama.- Ovde se upućuju da ne promakne nešto. Da ne lečite povraćanje, a ono ima drugi problem. Svakodnevno igramo na tankoj žici i donosimo pravovremene odluke. Osim toga, onkologija nam je vrlo razvijena.

Nažalost, to odeljenje je uvek puno. U pitanju su maligne bolesti krvi, tkiva i organa. Najčešća je leukemija. Ako se otkrije na vreme, izlečiva je u 95 odsto slučajeva. Mališani dolaze s rakom bubrega. Godišnje imamo od šest do osam takvih pacijenata - priča sagovornik Dr Kurira. Prema njegovim rečima, ta zdravstvena ustanova ima 430 kreveta, godišnje kroz ambulante prođe 220.000 dece iz cele Srbije i okolnih zemalja.- Taj broj se već deset godina ne smanjuje. Primimo na lečenje oko 14.000 dece, a operišemo između 7.500 i 8.500 dece. Dnevno se pregleda više od 700 mališana. Od tog broja na Pedijatrijsku kliniku bude primljeno 40, a na Hiruršku oko 25. Nedeljno pregledamo 4.500 pacijenata. Mi smo jedna velika fabrika dečjeg zdravlja. Pod ovim krovom nalaze se dve klinike - pedijatrijska i hirurška. Imamo kompletnu dijagnostiku, terapiju, postoperativno i postinfekciozno praćenje bolesnika. O dečjem zdravlju svakodnevno brine 170 lekara svih specijalnosti, 450 sestara. Ukupno je 1.100 zaposlenih.

Imamo osam operacionih sala i četiri intenzivne nege koje su ponos ove ustanove. Odlično je razvijena kardiohirurgija na kojoj se operišu deca na otvorenom srcu - objašnjava taj stručnjak koji već 40 godina leči decu.

Najbolja srpska dečja ustanovaPrim. dr Dragutin Tričković kaže da je Institut od prošle godine akreditovan na tri godine kao vrhunska ustanova za dečju patologiju.- Postupak je trajao godinu dana. Svi naši postupci ocenjeni su kao odlični za lečenje i boravak dece. Kod nas se školuju mladi kadrovi i nastavna smo baza za nekoliko obrazovnih ustanova. Institut postoji od 1950. godine, a u njemu se leče deca od rođenja pa do 18. godine, a neki i posle tog perioda - kaže on.Ne dolazite višePrim. dr Dragutin Tričković navodi da najviše voli kada se pozdravi s pacijentima i kaže:"Sine, doviđenja i nemoj više nikada da dođeš."- Ponosan sam kada moji nekadašnji pacijenti koje sam operisao sada dovode svoju decu kod mene. Vrlo je lep moj posao. Biti dečji doktor vrhunac je u medicini jer istovremeno morate da budete doktor, majka, otac i vaspitač. Vrlo brzo smo sa decom na ti. Bacamo "kosku" jedni drugima i zajedno igramo igrice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track