Licemerje ili nesigurnost u sebe

Običaj da mlada mora da bude devica prve bračne noći puni operacione sale na jugu Srbije

Licemerje ili nesigurnost u sebe

Život -
Plastični hirurzi kažu da najviše pacijentkinja dolazi zbog običaja da se iznosi posteljina kako bi komšije videle "kakva je snajka"

Koliko je licemerno da danas neko traži od buduće mlade da bude nevina prve bračne noći? Da li biste otišle u operacionu salu kako biste vratile svoju nevinost jer se to traži od vas prve bračne noći? Odmahujete rukom? E pa, stanite. Na jugu Srbije, Kosmetu, Makedoniji i Crnoj Gori hirurzi-plastičari zadovoljno trljaju ruke jer imaju veliki broj pacijentkinja koje dolaze na intervenciju prišivanja himena ili stručno - himenoplastiku! Intervencija košta i do 1.200 evra. Nema odgovora ko u ovoj priči više laže sebe i druge: devojke koje se ponašaju u skladu s verovanjima i običajima ruralne sredine te hrle na operacioni sto kako bi "kupile nevinost" ili oni što očekuju virgo intacta (lat. nevina devojka) u krevetu prve bračne noći.Kako za Dr Kurir kaže estetski hirurg koji je zbog prirode posla želeo da ostane anoniman, a pokriva Niški, Jablanički i Pčinjski okrug, razlozi za vraćanje nevinosti su brojni.- Neke žene to rade jer su doživele silovanje. Pojedine smatraju da su nevinost izgubile "bezveze". Ipak, ubedljivo najviše njih dolazi u operacionu salu zbog predstojeće udaje. Prema još važećim običajima u našim krajevima, posle prve bračne noći svekrva ujutru iznese krvav čaršav da komšije vide da je snajka bila nevina. Verovali ili ne, ta praksa i dalje živi u pojedinim delovima pčinjskog i jablaničkog kraja, ali i na Kosmetu, u Makedoniji i Crnoj Gori - kaže naš sagovornik.Prema njegovim rečima, cena intervencije je od 500 do 1.200 evra.- Godišnje uradim 50 intervencija. Pacijentkinje potiču iz gradskih i seoskih sredina. Iako je reč o lakšoj intervenciji, ako ona nije medicinski opravdana, nakon nje se može pojaviti niz etičkih i drugih problem. Posle operacije devojka bi trebalo da ima odnos u naredna dva meseca, jer posle toga nastaju problemi i komplikacije u svakom pogledu. Ide dotle da novi himen uopšte ne može da se probije - kaže naš sagovornik.A psiholozi, sociolozi i specijalni pedagozi iz Leskovca i Vranja, krajeva koji prednjače po "plastičnim devicama", kažu za Dr Kurir da je osnovni razlog takvog ponašanja devojaka upravo nesigurnost u sebe i jedini način da se istaknu, pošto nemaju ništa drugo osim svoje nevinosti.- Želja da bude važna, da šeta dobre krpice, da je ful u svemu osnovni su motivi za to što se devojke odlučuju na ovaj korak. Ekonomski razlozi su karakteristični za ovo područje. Devojke su pronašle mogućnost da budu važne i jednostavno se bore za prestiž - kaže za Dr Kurir Dragica Stefanović, stručni saradnik u timu za mlade pri leskovačkoj bolnici.

Posle operacije dobila "pežo"D. S. (20) iz okoline Leskovca je od svog "restilizovanog himena" zaradila za "pežo", koji u šali zove "devičnjak", platila školarinu za fakultet, kupila zlatni nakit, garderobu i ostavila "za ne daj bože" u kešu. Ne kaže koliko puta je bila devica, ali tvrdi da je zaradila pošteno "na kastingu promoterki nekih kozmetičkih kuća" u Beogradu i Sarajevu, a u sve to prethodno je investirala blizu 2.000 evra. Kaže da je "stavila tačku" jer je godine gaze i ne može da se švercuje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track