Rešite se bolova

Serija vežbi fitnes instruktora Milana Lazovića

Rešite se bolova

Život -
Jednostavnim vežbama istezanja mišića poboljšajte pokretljivost i izdržljivost leđa

Redovno vežbanje je odličan način da sprečite bolove u leđima ili da ih se oslobodite. Međutim, malo ko od nas ima vremena za odlazak u teretanu, te vam i ovog puta pokazujemo vežbe istezanja koje možete raditi tokom radnog vremena.Fitnes instruktor Milan Lazović za Dr Kurir preporučuje da vežbate do tri puta nedeljno. Za sedam dana, tvrdi on, osetićete poboljšanje.- Dovoljno vam je 15 minuta dnevno da istežete mišiće leđa, vrata i ramena. Ti delovi tela postaće fleksibilniji i izdržljiviji i moći ćete da podnesete veći napor. Kad aktiviramo leđne mišiće, opušta se takozvana zadnja loža i smanjuju se bolovi - objašnjava Lazović.On napominje da vežbe radite polako i pažljivo, kako ne bi došlo do povređivanja.- Ne bi trebalo ništa da vas boli dok trenirate. A ako iz nekog razloga ne možete da uradite vežbu ili se bol povećava tokom njenog izvođenja, neophodno je da potražite mišljenje stručnjaka - upozorava fitnes instruktor.

A Istezanje zadnje lože stojećiStanite. Noge postavite u raskorak, a ruke prekrstite na grudima, kao što je prikazano na slici. Bez savijanja kolena savijte se što više napred. U ovom položaju ostanite od 10 do 15 sekundi.

B Sving kukaOstanite u stojećem položaju, ali se jednom rukom pridržavajte za sto. Podignite desnu nogu kao na slici, a potom je vraćajte unazad koliko god možete. Vežbu ponoviti drugom nogom. Radite po 10 sekundi.

C Istezanje zadnje lože i leđa u rotacijiNapravite iskorak desnom nogom, a levu ispravite kao što je prikazano na slici. Ruke sastavite tako da levi lakat oslonite na nogu. U tom položaju ostanite nekoliko sekundi, a potom vežbu uradite istupajući levom nogom.

D Istezanje strukaStanite mirno i podignite desnu ruku. Nagnite se na levu stranu što više. Ostanite u tom položaju od 10 do 15 sekundi, a isto ponovite sa levom rukom i nagnite se na desnu stranu.

E Opuštanje leđaSedite u svoju radnu stolicu. Opustite leđa na taj način što će te se saviti napred i pustiti ruke da slobodno padaju. Vežba opuštanja traje oko 15 sekundi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track