Za homoseksualnost krivi roditelji?!
Foto: Rojters

Istraživanje

Za homoseksualnost krivi roditelji?!

Život -
Ljubav prema istom polu prenosi s oca na ćerku i sa majke na sina

Američki naučnici veruju da su konačno rešili zagonetku kako neka osoba postaje homoseksualac, utvrdivši da se ljubav prema istom polu prenosi s oca na ćerku i sa majke na sina.Već odavno je poznato da je homoseksualnost moguće "naslediti" zbog čega se smatralo da je reč o genetskoj osobini, ali "homoseksualni gen" nikada nije pronađen.

Grupa američkih naučnika sa američkog Nacionalnog instituta za matematičku i biološku sintezu smatra da je reč o epigenetskoj osobini, odnosno da je posledica spoljnih uticaja koji određuju na koji će se način pojedini gen manifestovati, objavljeno je na medijskom sajtu US News.

Oni su došli do zaključka da se homoseksualnost prenosi posredstvom takozvanih epi-oznaka, koje se obično brišu u prelazu sa generacije na generaciju. Reč je o dodatnim informacijama koje kontrolišu način ekspresije određenih gena.

"Kod homoseksualaca te epi-oznake se ne brišu, one se prenose sa oca na kćerku i majke na sina", pojašnjava biolog na Univerziteta u Kaliforniji "Santa Barbara" Vilijam Rajs.

On je podsetio da su mnogi biolozi izbegavali da proučavaju homoseksualnost zbog društvene stigme.Sa evolucijske tačke gledišta, da je homoseksualnost genetska osobina, naučnici bi očekivali njen postepeni nestanak, jer homoseksualni parovi nemaju mogućnost reprodukcije.

Međutim, epi-oznake koje prenose homoseksualnost, daju roditeljima homoseksualnih osoba evolucijsku prednost, štite ih od prevelike ili premale izloženosti testosteronu, a ta se osobina zatim prenosi na njihove potomke suprotnog pola.

Zbog toga su česti slučajevi feminiziranih gej muškaraca, odnosno muškobanjastih lezbijki.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track