Kod lekara dva dana ranije!

INSPEKCIJA DR KURIRA U kakvim se uslovima leče građani na jugu Srbije

Kod lekara dva dana ranije!

Život -
Da bi dobili pomoć doktora, pacijenti u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu zdravstvene knjižice ostavljaju u domovima zdravlja dan ranije

Ni slutili nismo na koliki će odziv naići naša akcija obilaska domova zdravlja! Zvali ste iz svih delova zemlje. Ovog puta ekipa Dr Kurira obišla je jug Srbije.A tamo je sve kao pre 50 godina! Uveče, pred kraj radnog vremena, u domovima zdravlja u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu na šalterima ispred kartoteke nalazi se preko 100 knjižica. One se za sutradan raspoređuju na izabrane lekare. Kad se tim knjižicama dodaju i one koje pacijenti, od poja prvih petlova pa do početka rada lekara, predaju za taj dan, dobija se broj koji izaziva nervozu, svađu i stvara haos!Dr Časlav Nedeljković, pomoćnik direktora za medicinska pitanja DZ Leskovac, nije iznenađen što nas vidi. Otvoreno kaže da je u skoro svim zdravstvenim ustanovama 13 opština juga Srbije poslednjih dana velika gužva.- Kako rešiti problem kad kod izabranog lekara, u situaciji kakva je sada, želi da se pregleda 1.600 pacijenata! Mi imamo 36 zdravstvenih stanica, od toga šest u samom Leskovcu. Jedino rešenje je povećanje broja kadrova. Međutim, u sadašnjoj finansijskoj situaciji to je neizvodljivo. Znamo gde nastaje problem i trudimo se da ga na vreme rešavamo - kaže on.A jedna od doktorki koja radi u ovom delu Srbije opisuje situaciju u Domu zdravlja gde je ona zaposlena.- Vrlo često dođe do svađe između pacijenata koji čekaju i onih koji bi da se pregledaju preko reda. Često ovi prvi uđu u ordinaciju i “probisvete koji idu preko veze” izvuku napolje u hodnik. Atmosfera je na ivici fizičkog obračuna. Norma lekara u jednoj smeni je 35 pacijenata, a ja sam danas primila 76 ljudi. Trudimo se da pacijente ne vraćamo kući, ali je to u ovakvim situacijama skoro nemoguće - iskrena je ona.Pacijentkinja Svetlana J. navodi da lekare ne krivi za taj haos.- Glavni problem su medicinske sestre! One vode “kadrovsku politiku” i stvaraju nered i najveću gužvu. Uvek nekog protežiraju, a kad je najveća gužva, zatvore šalter i piju kafu! Uvode kod doktora koga hoće. Kad bi se za njih “našao komandant”, stanje u ambulantama bilo bi mnogo bolje - kaže ona. Slična situacija je i u Vranju, Surdulici, Bujanovcu, Trgovištu, Bosilegradu, Grdelici, Vučju, Lebanu, Bojniku, a poslednjih dana, čini se, najgora je u Vladičinom Hanu, gde su građani prinuđeni da dan ranije dolaze i ostavljaju knjižice. Posebne gužve su, u skoro svim mestima juga Srbije, ispred laboratorija, gde su zaposleni prinuđeni da ograničavaju broj pacijenata.U skoro svim zdravstvenim ustanovama na jugu Srbije čine izuzetne napore da smanje gužve i omoguće građanima da svi dođu do lekara. Koliko toliko uspevaju u tome. Ukoliko se epidemija prehlada i gripa “zahukta”, situacija će, očigledno je, biti alarmantna. Zato u ovdašnjim zdravstvenim ustanovama već sada pokušavaju da iznađu rešenja.

Napisao i slikao: Aleksandar Davinić

Vladičin HanPrema rečima načelnice opšte prakse i službe kućnog lečenja u Vladičinom Hanu dr Zore Nikolić, problem velikih gužvi rešava se zakazivanjem pregleda kod izabranog lekara.- Gužve su strašne! Zakazivanjem pregleda smanjuju se redovi u čekaonici. Kad lekari završe sa onima koji su pregled zakazali dan ili dva ranije, onda rade s pacijentima koji su došli bez broja - navodi ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track