Obavezno luftiranje

Nekvalitetan i suv vazduh u zatvorenim prostorijama izaziva brojne disajne probleme

Obavezno luftiranje

Život -
Curenje iz nosa, upala sinusa, kašljanje, kijanje simptomi su koji se javljaju zbog boravka u neprovetrenim prostorijama

Curi vam iz nosa? Kašljete i kijate? Imate upalu sinusa i glavobolju? A nisu vas napali virusi i bakterije? Proverite da vam možda vazduh u kući nije suv!Naučnici su utvrdili da savremen čovek provede oko 90 odsto svog vremena u zatvorenom prostoru - kući, stanu, kancelariji, školi, tržnom centru, teretani, kafiću... Zbog toga je vrlo važno da kvalitet vazduha koji udiše bude na najvišem mogućem nivou, jer je upravo on jedan od bitnih faktora koji narušava zdravlje. Iako nezdrav vazduh koji udišemo dok boravimo u zatvorenom prostoru nije smrtonosan, on i te kako može dovesti do brojnih iritacija i infekcija organa za disanje.- Infekcije disajnih puteva najčešće su zimi, delimično i zato što se u tom periodu najveći deo dana provodi u zatvorenim prostorijama, često nedovoljno provetrenim. A zbog grejanja vazduh u njima je suv - kaže za Dr Kurir dr Branka Lazić, specijalista opšte prakse Doma zdravlja Stari grad.Ona objašnjava da sluznica disajnih puteva luči sluz u kojoj se nalaze zaštitna antitela koja uništavaju bakterije, gljivice i grinje koje iz vazduha dospevaju u respiratorni sistem.- Pri prekomernom grejanju suv vazduh isušuje sluznicu disajnih puteva. Ta sluz se zgusne, nema antitela, a treplje koje imaju ulogu čistača slepljuju se i čišćenje sluznice prestaje. Tada ona postaje suva i ranjiva, pa izlaskom na svež i hladan vazduh reaguje tako što pojačano luči sekret. Dolazi do curenja iz nosa i suzenja očiju, do kašlja i kijanja, sinusitisa i glavobolja - kaže dr Lazić i dodaje da su na pojavu isušenog vazduha posebno osetljiva deca koja borave u kolektivima ili koja su pasivni pušači, jer su njihovi disajni putevi malog promera i nedovoljne čvrstine.- Na zagađen unutrašnji vazduh takođe su vrlo osetljivi astmatičari svih uzrasta, kao i osobe čija je plućna funkcija oštećena. U osetljivu grupu spadaju i pušači - ukazuje na rizične grupe naša sagovornica.Zbog toga što suv i nezdrav vazduh u zatvorenom prostoru stvara ozbiljne zdravstvene smetnje, neophodno je sprovesti odgovarajuću preventivu.- Boravak i fizička aktivnost na svežem vazduhu, oblačenje u skladu sa vremenskim prilikama, pravilna ishrana, zagrevanje prostorija u kojima se boravi od 22 do 25 stepeni. Najbolja su grejna tela bez izduvavanja toplog vazduha. Trebalo bi da imamo ovlaživače vazduha i da redovno provetravamo prostorije na svaki sat po pet minuta - savetuje dr Branka Lazić.

Suv vazduh izaziva:- pečenje i curenje iz nosa- pečenje i suzenje očiju- otežano disanje- simptome slične gripu- razne infekcije disajnog sistema: alergijski rinitis, alergijski bronhitis, konjunktivitisSindrom bolesne zgradeSvetska zdravstvena organizacija je 1984. godine definisala “sindrom bolesne zgrade”, koji opisuje akutne zdravstvene probleme osoba koje borave u objektima. Uzrok ovog sindroma je loš kvalitet unutrašnjeg vazduha, a redovno provetravanje objekta i čišćenje ventilacionih sistema povećava kvalitet vazduha u prostorijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track