Ne dižu telefonsku slušalicu

INSPEKCIJA DR KURIRA U kakvim uslovima se leče naši građani

Ne dižu telefonsku slušalicu

Život -
U Domu zdravlja u Siminoj ulici, u centru Beograda, nemoguće je zakazati pregled telefonom, a neće vas primiti ukoliko dođete bez najave

Naša akcija obilaska domova zdravlja u prestonici i Srbiji naišla je na izuzetno veliki odjek. Osim što nas hvalite, pozivate nas i da dođemo u zdravstvenu ustanovu u kojoj se lečite. Ovog puta novinarka Dr Kurira bila je istovremeno i pacijent koji je pokušao da zakaže neophodan pregled u svom Domu zdravlja. Ako ste pomislili da je prestonica Srbije dobro organizovana i da tu sve funkcioniše kako treba, varate se.Iako je bila reč o najobičnijem odlasku lekaru opšte prakse, naišli smo na brojne prepreke. Do lekara nismo ni došli, jer naš zahtev za uput “ne spada u hitne slučajeve”!Naša novinarka pokušala je da stigne do svog doktora u Domu zdravlja u Siminoj, u samom centru Beograda. Njihovo radno vreme je od sedam do 20 časova. Poznato je da bi pred odlazak na bilo koji pregled on trebalo da se zakaže telefonom. I to joj nije bio nikakav problem.U osam ujutro pozvala je Dom zdravljaa. Glas koji joj se javio izdiktirao je drugi broj koji mora da pozove kako bi zakazala pregled na opštoj praksi. Broj je, međutim, do deset sati bio non-stop zauzet, kao da je neko podigao slušalicu i ostavio je pored telefona. Onda je naša novinarka ponovo pozvala centralu i pitala šta se događa s telefonom na opštoj praksi, pošto je već dva sata zauzet. Glas kaže da ne zna i savetuje joj “da bude uporna”, tvrdeći da “sa centrale ne može da prebaci vezu”. Kako joj je objašnjeno, jedino opcija je da nastavi da zove broj na koji se niko ne javlja! Dobra strana je to što je tom prilikom saznala da njena doktorka radi po podne. Nastavlja da zove. Sve do jedan sat po podne, znači punih pet sati, niko se nije javio na taj telefon ili je linija bila zauzeta!A onda... Javila se medicinska sestra i kazala novinarki da njena doktorka radi posle podne, ali da ne može da joj zakaže pregled.- Zovite kasnije - rekla je ona.Naravno, nije problem! Pravila su pravila! Ali... Od dva po podne do pola šest novinarka Dr Kurira nailazi na novu turu nejavljanja na telefon ili neprestanog zauzeća! Malo se umorila od svega. Ali ne odustaje od pregleda!

Imate li zakazano?Novinarka Dr Kurira je u šest po podne otišla direktno u Dom zdravlja. Njen lekar radi, ali je gužva. Ulazi kod sestre, a njeno prvo pitanje je: “Imate li zakazano?” Kaže da nema, jer ceo dan nije uspela da dobije vezu i zakaže pregled. Sestra kaže da je sama u smeni, pošto su neke njene koleginice na bolovanju ili ne rade zbog “nečeg drugog”. Pita je zbog čega je došla, a kad je novinarka odgovorila da joj treba uput za snimanje noge, sestra je predložila da “sačekamo i zakažemo za neki drugi dan, jer to nije hitno, a gužva je ogromna”. U ponedeljak joj je zakazala pregled za petak u 18 sati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track