Ma pusti brigu!

Stres je jedan od najvećih faktora rizika po zdravlje, utiče da ćelije prestaju s reprodukcijom, a t

Ma pusti brigu!

Život -
Situacije koje nas neprekidno muče postoje samo zato što mi to dozvoljavamo, dovoljno je samo malo da se pomerimo i da one nestanu zauvek

Imate oko 30 godina, porodicu, posao... Ali to nije dovoljno za sreću jer plata koju zaradite jedva da je dovoljna za osnovne potrebe, a račune da i ne pominjemo. Iz dana u dan nervoza je sve veća, svi vas nerviraju. Počinjete da verujete da ništa ne možete da promenite. Vaši kvaliteti više ne dolaze do izražaja, upadate iz jedne stresne situacije u drugu. Stres može ozbiljno ugroziti zdravlje, ali i učiniti vas mnogo starijim. Tako neko u 35. godini može izgledati kao da ima 55, a u 40. godini kao da mu je 60!Hipnoterapeut Marijo Kržić za Dr Kurir kaže da najpre moramo naučiti koliko je stres opasan da bismo se mogli izboriti s njim.- Kad smo pod stresom, naš imunološki sistem se isključuje, ćelije prestaju s reprodukcijom. Krv odlazi u mišiće i kosti. To ne samo da može dovesti do bolesti već i do sprečavanja ćelija organizma da se hrane i dele, čime se narušava vitalnost organizma i ubrzava starenje. Ljudi koji su u velikim problemima i pod stalnim stresom ubrzano stare i propadaju, dok oni koji su večito vedri i raspoloženi deluju sveže i mladoliko - objasnio je Kržić.Prema njegovim rečima, nerviranje koje se javi kada npr. stignu mesečni računi ne donosi nikakvu korist jer se na taj način budžet ne može dopuniti.- Nije lako ne nervirati se u takvim situacijama, ali moguće je da shvatimo da, na primer, nisu problem računi i stres koji nastane kada ih vidimo, već naša reakcija na njih. Ova vrsta stresa može se izbeći doživljavanjem neuspeha kao “uspeha u povoju”, prvog koraka ka uspehu, a ne poraza. Korak na životnoj stazi u kojem smo naučili da se može pogrešiti, upoznali se s potencijalnim problemima na putu ka uspehu i shvatili šta treba uraditi i kako ih izbeći. Stres često nastaje kao posledica osećanja nemoći. Pogrešno je verovati da ne možemo ništa da promenimo i da se plašimo tih promena koje će nas odvesti u nepoznato. Ne usuđujemo se da se uhvatimo ukoštac s novim iskustvima i onda trpimo i patimo zbog lošeg posla, propalog braka i neprijatnog okruženja. Pri tome zaboravljamo da smo sve u životu nekad probali prvi put, da sve što znamo nekad davno nismo znali - kazao je hipnoterapeut i dodao da je dovoljno samo da se toga setimo i shvatimo da imamo dovoljno sposobnosti i moći da se suočimo s nepoznatim, da naučimo nešto novo i kompletno promenimo svoj život.

Ne želim problemeSagovornik Dr Kurira ističe da sami možemo uticati na to da izbegavamo probleme.- Problematične situacije koje nas neprekidno muče postoje samo zato što im mi to dozvoljavamo. Dovoljno je samo malo da se pomerimo i da one nestanu zauvek - uverava nas Kržić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track