Redovna kontrola spasava život

Biopsijom grlića materice otkrivaju se eventualne patološke promene na njemu

Redovna kontrola spasava život

Život -
Uzimanje i analiza delića tkiva na kojem su otkrivene promene tokom ginekološkog pregleda omogućavaju rano otkrivanje oboljenja, pa tako i njegovo blagovremeno lečenje

Bili ste na redovnom ginekološkom pregledu i lekar vam je rekao da su vam se javile promene na grliću materice, zbog čega je neophodno da vam se uradi biopsija. Čuli ste mnogo puta za taj postupak, ali niste sigurni šta on tačno podrazumeva. Pitate se da li je opasan, bolan, da li ukazuje na nešto ozbiljno. Postajete veoma zabrinuti. Međutim, ne treba da paničite jer se biopsija grlića obavlja i iz čiste predostrožnosti da bi se utvrdilo da li na njemu postoje određene patološke promene. Dr Kurir je za vas istraživao šta taj postupak tačno predstavlja i kad je potrebno da se on uradi.Dr Jasmina Lapčević Pešić, ginekolog u Zemunskoj bolnici, objasnila je da je biopsija grlića materice postupak uzimanja delića njegovog tkiva s mesta koje na specijalnom kolposkopskom pregledu izgleda sumnjivo, odnosno kad na njemu postoji takozvana loša ranica.- Biopsija može da se radi na nekoliko načina: specijalnim kleštima, laserskim i radiofrekventnim nožem. Tako dobijeni materijal šalje se na takozvani histopatološki pregled, čiji je cilj da pokaže stepen izmenjenosti grlića. Rezultat može da bude fiziološki, što znači da ćelije grlića nisu patološki izmenjene, ili patološki - kad su one malo ili mnogo izmenjene. Dalje lečenje grlića zavisi od histopatološkog nalaza, životnog doba i stanja pacijenta - rekla je dr Lapčević Pešić.Prema njenim rečima, posmatranje grlića materice isključivo se radi kolposkopijom.- Metoda posmatranja grlića vagine i stidnice obavlja se kolposkopom - instrumentom koji može da uveliča sliku do 40 puta, ali je najčešće uveliča 12 puta. Tačnost ove metode je od 60 do 85 odsto, a ukoliko se kombinuje s Papanikolau testom, tačnost je od 98 do čak 99 odsto. Ukoliko je kolposkopija patološka, a i Papanikolau ne pokaže dobre rezultate, neophodno je uraditi biopsiju grlića. Sve ove metode imaju za cilj rano otkrivanje raka tog dela materice - istakla je sagovornica Dr Kurira.Inače, rak grlića materice je posle raka dojke i pluća najčešći karcinom kod nas. Od njega godišnje oboli od 1.400 do 1.500 žena.- Kao glavni krivac za pojavu tog oboljenja opravdano se optužuje infekcija pojedinim tipovima virusa HPV, a od drugih faktora rizika ističu se rano stupanje u seksualne odnose, brojni seksualni partneri ili promiskuitetan partner, konzumiranje cigareta, neke genitalne infekcije, kao i narušen imunološki sistem. U ranoj i izlečivoj fazi taj tip karcinoma je najčešće bez simptoma ili s diskretnim simptomima, poput iscetka iz vagine ili vaginalnog krvarenja - naglasila je dr Lapčević Pešić.

Postoje tri rezultata biopsijeDr Jasmina Lapčević Pešić istakla je da, ukoliko se na biopsiji primete bilo kakve promene, nalaz se šalje lekaru, a promene se nazivaju cervikalna intraepitelna neoplazija (CIN).- CIN se gradira kao CIN 1, odnosno blaga, CIN 2, umereno teška, i CIN 3, koja se obeležava kao teška. CIN 1 podrazumeva blage abnormalnosti pronađene na biopsiji. Većini žena s takvim rezultatom nije potrebno lečenje, jer nepravilnosti iščeznu same od sebe. U svakom slučaju, potrebno je praćenje takvog stanja redovnim odlaskom kod ginekologa. CIN 2 znači da su biopsijom nađene umereno teške abnormalnosti. Ženama s takvim nalazom savetuje se da ponovo dođu na pregled kako bi se abnormalno područje odstranilo i smanjila mogućnost razvoja raka grlića materice, dok CIN 3 podrazumeva to da su na biopsiji nađene teške nepravilnosti. Tim pacijentkinjama savetuje se isto što i onima kojima je pronađen CIN 2, samo što je ovaj oblik nešto teži od CIN 2 - objasnila je dr Lapčević Pešić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja