SEKSOLOG: Verovali ili ne, i njima se dešava

Anorgazmija

SEKSOLOG: Verovali ili ne, i njima se dešava

Život -
Iako se dugo smatralo da to oboljenje pogađa samo žensku populaciju, pokazalo se da nije tako i da može da stvara velike probleme i pripadnicima suprotnog pola

Rasprostranjeno je uverenje da skoro svaki zreo muškarac zaspi s mišlju o seksu, a kad ujutro otvori oči, prvo pomisli na njega. Međutim, iako je to gotovo preraslo u pravilo, postoje izuzeci koji pokazuju da to baš i nije slučaj sa svima. Naime, postoje oni zreli, naizgled zdravi muškarci u punoj snazi, koje seks i bilo kakvo opštenje sa ženama mnogo ne zanima. Isto tako, kad se i dogodi da imaju odnose, uopšte u njima ne uživaju. Zvuči neverovatno jer se verovalo da se tako nešto dešava samo i isključivo ženama, ali je ipak istina. Postoje muškarci koji ne mogu da uživaju tokom seksualnog odnosa, niti da dožive vrhunac, zbog čega se kaže da boluju od takozvane anorgazmije. Pokazalo se da se posle 60. godine čak svaki treći muškarac suoči s takvim problemom.Akademik dr Savo Bojović, naš najpoznatiji seksolog, objasnio je za Dr Kurir kakvo je oboljenje anorgazmija i kako se ponašaju, osećaju i leče muškarci oboleli od tog poremećaja.- Anorgazmija je nemogućnost muškarca da doživi orgazam i da uživa i učestvuje u seksualnom odnosu. To je oboljenje i uglavnom zahvata muškarce koji već imaju određene patološke promene u organizmu, razne infekcije i bakterije. Anorgazmija je često povezana i sa impotencijom, pa takvi muškarci uopšte ne mogu da imaju seksualne odnose. Takođe, bitan uzročnik u pojavi anorgazmije jeste stres, to jest bolest savremenog doba. Svaka malo veća psihološka tegoba može dovesti do povećanja hormona koji se zove prolaktin. Kad poraste nivo prolaktina, muškarcima se smanjuje zainteresovanost za seks - rekao je akademik Bojović.Prema njegovim rečima, anorgazmija nije česta bolest, a kod mladih i zdravih muškaraca se gotovo nikad i ne javlja. Takođe, oboljenje nije nasledno, a lečenje je preporučljivo samo uz savete stručnjaka.- Mnogi muškarci koji imaju ovakvih problema pokušavaju sami da se leče, međutim, najbolje je da se obrate endokrinolozima i primene adekvatnu terapiju. Isto tako, njima je veoma važna i pomoć žena, odnosno partnerki. One bi tad trebalo da budu tolerantnije, nežnije, pune razumevanja, bez započinjanja konflikta. Kad se muškarac suočava s promenama koje stvara anorgazmija, on se često iz straha povuče u sebe, što otežava situaciju i njemu i njegovoj saputnici. Zanimljivo je da su neka strana istraživanja ustanovila da kada muškarac nije zainteresovan za seks, njegova žena odmah pomisli da je našao drugu. Savet ženama je da veruju svojim muškarcima i da im u teškim trenucima pomognu i budu uz njih - istakao je sagovornik Dr Kurira.

Uspešno se rešava uz ispravnu terapijuI dr Gordan Popović, seksolog-urolog, potvrdio je za Dr Kurir da se anorgazmija javlja kod muškaraca, ali ređe nego kod žena.- Obično se o tome ne razmišlja kao o nekom naročitom problemu, ali da to jeste ozbiljna tegoba može se zaključiti iz ispovesti mojih pacijenata koji su njom pogođeni: „To je strašno! Odnos nam traje satima. Mojoj devojci je već odavno svega preko glave, ali i dalje pokušava da mi pomogne da doživim vrhunac. Često se svađamo jer me optužuje da je ne volim ili da je varam. Doktore, pomozite!“ Uzroci otežanog doživljavanja orgazma kod muškaraca mogu biti različiti, ali se obično uz odgovarajuću terapiju i pristup problem na kraju uspešno reši - rekao je dr Popović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track